Podcast er det hurtigst voksende mediesegment. Studerende på E-design skaber i disse dage deres egne – en disciplin som er sværere, end de fleste tror.

Radio 24-Lyv er en fiktiv radiostation med værter, lytteropkald, praktikanter, reklameindslag og sportsjournalistik. Podcasten består af mange korte sketches inspireret af shows som Gramsespektrum og Svedbanken.

Lasse Bugge Jensen, Marcus Dresler og Rudi Le Sørensen har med andre ord kastet sig over den sværeste disciplin: at være sjov.

”Det er skidesvært, og man sidder der og bliver helt forelsket i en ide, og så synes folk bare ikke, at det er sjovt.”  

De har også erfaret, hvor meget arbejde der ligger bag det, der grundlæggende er en lang lydfil, og som fremstår easy peasy, når man lytter til det, men gemmer på utallige klip, optagelser og lydlag.

Ikke mindst fordi de tre unge herrer gerne ville gå en anden vej end samtale-podcasten. Stemmer, musik og baggrundslyde bliver nemlig ekstra relevant, når man laver sketches, fordi man skal opbygge et univers og ikke har noget visuelt til hjælp.

Men det går nu ret godt. Overtegnede grinede i hvert fald, og med en uge til deadline har 24-Lyv allerede skabt otte minutters færdigredigeret lyd.

”Det har været et vildt fedt kursus med en klar rød tråd og masser af learning by doing for egen hånd. Det er lidt overskudsagtigt at høre podcast, og der er noget af den samme vibration, når vi mødes alle sammen og hører, hvad de andre arbejder på.”

Udover undervisning i speak, interview, lyddesign og opbygning er de studerende også blevet klogere på coverbilleder og den visuelle del, som ingen af dem umiddelbart havde skænket nogle tanker, men som er med til at sælge podcasten, når den ligger ude i verden. Sammen med tusindvis af andre podcasts.

"Podcasts er alle vegne i mediebilledet. Med valgfaget ville jeg gerne, at de studerende får nogle kompetencer, de kan gå direkte ud og anvende - i deres praktik ved at hjælpe praktikvirksomheden med at lave podcasts, som ansatte i en virksomhed, hvor man laver podcasts eller som iværksættere, der gør det til en forretning at producere podcasts for andre,” siger underviser Dorthe Fiona Petersen.

”Valgfaget er tænkt meget praksisnært og elevcentreret - de skal selv optage og redigere, og de skal selv gøre sig erfaringer og lære af dem. For eksempel ved at opdage, at man ikke har fået optaget det interview, man lige har foretaget. Eller at de finder ud af at komme en sok på mikrofonen, fordi det giver mindre rumklang."

74422019 1282494271931977 4338146796954976256 n 2Det opdagede Lærke Søndergaard Møller og Josephine Lydolph, som er i gang med første afsnit af podcasten Den første gang…. Første heartbreak, første tab og første uddannelse, som det indledende afsnit handler om.

”Vi har taget forskellige valg i livet, men er endt på den samme videregående uddannelse. Og måske kunne det være fedt for andre unge at høre vores overvejelser og erfaringer. Vi er på ingen måde eksperter, der er bare os, der taler.”

Ideen til podcasten opstod, fordi der var en masse, som kom bag på dem, da de for et års tid siden flyttede hjemmefra og skulle stå på egne ben:

”Ting, som vores forældre sikkert har fortalt os, men som vi ikke har hørt efter. Det havde vi måske gjort, hvis det var andre unge, der fortalte om første gang, de stod på egne ben og delte deres erfaringer.”

Målet er, at du kan lytte til de syv gruppers podcasts på diverse platforme lige om snart.

Gruppe 1: Tabu – skulle spørge for en ven. Første afsnit kommer til at handle om porno.

Gruppe 2: Sketch show.

Gruppe 3: Du kender dem, eller gør du? Første afsnit kommer til at handle om en penneven, der viste sig ikke at være den, som vedkommende udgav sig for at være.

Gruppe 4: Mystiske fællesskaber – gal eller genial. 

Gruppe 5: Self shaming. Første afsnit bliver om sociale medier.

Gruppe 6: Rigtige mænd græder ikke. To piger lukker op ind til mænds hjerne og følelser.

Gruppe 7: Den første gang for… Første afsnit kommer til at handle om uddannelsesvalg.