Lige akkurat som grillsæsonen toppede vandt fire KEA studerende fra Produktionsteknologuddannelsen det internationale webmagasin Core77s designkonkurrence i kategorien ’Food’. Vinderprojektet CityGrill er bæredygtige tanker, når det er hottest.

Af Trine Roed, Business partner for Byggeri, Produktion og Teknologi

Udviklet i samarbejde og dialog med Københavns Kommune

CityGrill er udviklet i et samarbejde med Københavns Kommune som et bedre og mere sikkert alternativ til den billige engangsgrill, som flittigt bliver brugt på stranden og i parker i sommerperioden. Problematikken med engangsgrillen er, at den står direkte på jorden, sveder græsset af og dermed ødelægger byens parkområder. Engangsgrillens kul køler kun langsomt af, og det resulterer i, at folk efterlader den på græsset eller graver den ned i sandet, hvor det brændvarme sand udgør en risiko for både dyr og mennesker. De studerende dokumenterede i deres designproces eksisterende grillfaciliteter, og registrerede de skader på byens grønne områder og inventar, som brugen af engangsgrillen forårsager. De dykkede også ned i grillens sociale betydning for københavnerne generelt og for byens etniske befolkning i særdeleshed. 

Ikke bare bærbar – men bæredygtig

Det gode ved CityGrill er, at den faciliterer byens liv og udendørs madlavning på en både nem, sund og sikker måde. Grillen lejes og trækkes i en automat ved hjælp af en smartphone, der tilbageholdes et depositum, som sikrer at grillen returneres i automaten. Derved undgår man en del af den ophobning af affald, som sommerens barbeques ofte genererer. Grillen varmes op ved hjælp af en særlig slags briket, som er CO2 neutral og lavet af kokosskaller. Ikke nok med at briketten er CO2 neutral, så sikrer den også at maden tilberedes uden grillkullenes sundhedsskadelige effekter.  Den er designet, så den er transportabel, handy og under afkølingen nemt kan bæres tilbage og plugges ind i automaten, klar til genudlejning.

Helhedsorienteret designproces

Konkurrenceteamet udgøres af Kathrine Bundgart, Christian Christensen, Morten Gleie og Thit Hagen – alle studerende på Produktionsteknologuddannelsen. Konkurrencen er vundet på baggrund af en semesteropgave, som gik ud på at lave et multifunktionelt produkt til et byrum. Det er foreningen af et stærkt koncept, en dyb indsigt i konteksten og ’kunden’, samt en samhørighed mellem form, materiale og funktionalitet, som gør løsningen så overbevisende. Teamet har i deres helhedsorienterede måde at arbejde på vist en nuanceret forståelse for, at bæredygtighed er mangefacetteret og at økonomiske, sociale, sundhedsmæssige såvel som miljømæssige aspekter skal sammentænkes.

Core77

Core77 er et velrenommeret og globalt kendt designmagasin og online platform, som fortrinsvis henvender sig til industrielle designere og designvirksomheder. Magasinet udskriver årlige designkonkurrencer til både studerende og professionelle.


Core77s internationale jury udtaler blandt andet om vinderproduktet:


That food is to be shared is obvious. Nice idea to want to add cadence to the fire that has been made available in a spirit of freedom of space and movement. – Marc Brétillot


Nice project, linking cooking roots, such as sharing and conviviality, with social trends, like tribes and communities. – Caroline Champion


Food sharing in open spaces for open conversations. – Alok Nandi & Alexandre Gauthier

Se hele præsentationen på Core77 her og her.