Den 5,2 meter lange model 3D-modelleres, lasercuttes og 3D printes og er en tro kopi ned til mindste detalje. Der sættes sejl med fjernstyring fra LEGOmindstorm, når skibet står til søs i Københavns havn til sommer.

For mange drenge og piger er det en drøm at få lov at bygge et kæmpe modelskib. Og den drøm er virkelighed for en flok studerende på Produktionsteknolog, som er i gang med at bygge en model i 1:10 af det historiske skib Dannebroge 1692. Ned til mindste detalje og fuldt funktionsdygtigt.

Skærmbillede 2021 03 03 kl. 10.15.00Faruk Polat, Design & Production Technologist hos WattsUp Power A/S, har selv læst til Produktionsteknolog og siden overbygningen Produktudvikling & Teknisk Integration på KEA, så da han blev tilbudt at være projektleder på Dannebroge, tænkte han straks på de studerende på KEA:

”Projektet er et samarbejde med Peter Claudell, der driver virksomheden klimazirkus, som primært arbejder med projekt baseret læring. Derfor tænkte jeg, det kunne være en spændende mulighed for de studerende på PTI, og jeg endte med at få fire studerende i praktik i efteråret 2020.”

Holdet startede fra nul med en masse undersøgelser omkring samtiden og skibet her har fået et godt samarbejde med modelbygger-værkstederne på Sjælland

Fabriksmester Poul Becks håndtegninger blev omsat til digitale modeller, og skibets mange dobbeltkrumme flader skulle rettes til i tæt samarbejde med Poul Beck. Rigningen på Dannebroge med master, taljer, sejl så store som fodboldbaner og kilometerlangt tovværk, skal teknisk forstås af de studerende, for at de digitalt kan tegne og bygge den store 1:10 funktionsmodel.

Skibet 3D-modelleres, lasercuttes og 3D printes og der sættes sejl med fjernstyring fra LEGOmindstorm.

WattsUp Power A/S har ansat to af de studerende fra PTI, der dimitterede januar 2021. Men det er et stort projekt, og nu er yderligere fire studerende, denne gang fra Produktionsteknolog, i praktik og i fuld gang med forskellige opgaver. 

Viktor arbejder i øjeblikket på skibets anker. Først var han ude på Nyholmen for måle ankeret, som han siden har tegnet i 3D-programmet Solid Works og 3D-printet en prototype.

Planen er nemlig, at ankeret skal støbes i aluminium. 

Skærmbillede 2021 03 07 kl. 09.11.53Lissi Marie og Jakob arbejder i programmet Blender, hvor de tegner ornamenterne på skibet. Nicholas er lige blevet færdig med at tegne 8 punds-kanonen og arbejder på markedsundersøgelse af en maskine, der skal købes til dette projekt. 

Så projektet må siges at understrege det faktum, at uddannelsen til produktionsteknolog giver et vælg af muligheder og kan føre i mange spændende retninger fra udvikling af fysiske produkter til optimering af produktionsprocesser indenfor mange forskellige brancher. For eksempel lagring af energi, som er det Wattsup har specialiseret sig i.

Da Faruk Polat blev færdig på PTI i 2020, førte studiejob hos Wattsup til fastansættelse, hvor han primært arbejdede på deres Flywheel-projekt (et svinghjul til lagring a energi). Nu er han projektleder på tilblivelsen af et gigantisk modelskib.

Til sommer kan man komme og se søsættelsen af Dannebroge 1692 på Nyholm og komme virtuelt med ombord ved hjælp af de mange små trådløse kameraer fordelt på modellen.