På KEA kårer vi hvert år Årets Underviser. I løbet af den kommende tid afslører vi løbende de ni nominerede. Vinderen kåres på KEAs medarbejderdag den 18. august.

Blå bog: Peter Bast

  • Underviser på KEA BYG - ATCO/BAKO
  • Har været på KEA i 2,5 år
  • Jeg er uddannet Bygningskonstruktør, professionsbachelor i bygningskonstruktion, fra Københavns Erhvervs Akademi i 2012, jeg har desuden en håndværksmæssig baggrund som tømrer, fra EUC Vest 2007. Siden 2020 har jeg beskæftiget mig professionelt med undervisning på erhvervsakademiniveau i fagene konstruktioner og materialer.

    Jeg har i 18 år arbejdet indenfor byggeri og har gennem den rejse set rigtig mange ting på godt og ondt.
    Den vidensbank jeg har opbygget gennem årene, brænder jeg for at dele med de studerende, så de kan få et forspring i en branche der har hårdt brug for kompetente aktører.

Peter Bast

Peter Bast er nomineret til titlen som Årets Underviser på KEA. 

Hvad er specielt ved din måde at undervise på?

"Det er svært at sige, men jeg bestræber mig på tre ting i min undervisning. Jeg refererer altid til, hvorfor stoffet er vigtigt at lære, og hvor i branchen kompetencerne kan bruges. Jeg har tidligt forstået vigtigheden af god feedback, og har derfor brugt mange kræfter på at udvikle et system som holder. Og så omfavner(ikke fysisk, red.) jeg de studerende og viser, at vi kan lære parallelt/sammen. Altså, jeg har ikke altid ret, men dog for det meste." forklarer Peter med et smil. 

Og tilføjer: 

"Og humor. Jeg kan godt lide at benytte mig af galgenhumor i min undervisning, da jeg ved at sjove og groteske situationer ofte bliver lageret bedre i hjernen. F.eks. skal man jf. bygningsreglementet §51 stk.2 sørge for, at der er en flad afsats foran indgangsdøren til et hus, således kørestolsbrugere ikke triller bagud, når de leder efter deres nøgler. Denne paragraf kan med et smil på læben leveres, så de studerende aldrig glemmer det."

En af dine studerende har i sin indstilling udtalt følgende om dig og din undervisning. "Peter has always been able to show a lot of concern to his student and has always been making extra efforts to help. What I particularly liked and helped me was individual constructive criticism for our key junctions, he didn't have to do it but decided to spend a lot of time and effort to do it anyway next to everything else he had going on for us. I appreciated that and it just shows the level of dedication Peter is ready to give us. I personally found myself with a better understanding of what I once found mostly difficult, thanks to him."

Hvad tænker du om den udtalelse?

"Det er bare en udtalelse, som får stolthedens tårer til at presse sig på. Det der blandt andet bliver nævnt her, er det feedbacksystem, som jeg har arbejdet hårdt på at udvikle, og det gør mig bare så kanonglad når jeg hører, det virkelig har gjort en forskel."

Hvad betyder det for dig at blive nomineret?

"For mig er det en stor anerkendelse af, at det jeg gør virker, at det virkelig gør en forskel. Fra start var det intentionen at gøre en forskel som underviser, ved at efterlade et indtryk eller en bule i de studerendes erindring. At få dem til at stå stærkere end jeg føler jeg gjorde efter min uddannelse. Det betyder ubeskriveligt meget for mig." forklarer Peter.

Til slut tilføjer han:

For mig har mit arbejdsliv altid omhandlet gode kollegiale relationer. KEA har på ingen måde skuffet her. Jeg bliver nødt til at sende en stor tak for den varme velkomst, jeg har fået hos KEA-BYG ATCO. Og i særdeleshed takke teamet på 1./2. semester som altid har været klar til at hjælpe i en snæver vending.