Selvom NCC er en af Danmarks største virksomheder, fik Rune, noget der mindede om en gammeldags mesterlære i et dybt professionelt set up. Hvilket Rune gjorde gavn af på bedste vis. Derfor er han og NCC nomineret til Årets KEApraktik.

Mesterlære findes stort set ikke mere i Danmark, men på trods af, at NCC er en kæmpe virksomhed med mange forskellige fagligheder, oplevede Rune Trolle noget, der kom meget tæt på, i sin praktik som Kort- og landmålingstekniker:

Rune”Jeg fik lov at gå med én ’mester’ ad gangen, og arbejdede hele tiden sammen med denne person om opgaverne. Værdien af at være i en én-til-én konstellation, hvor man får vendt og drejet den enkelte opgaves problemstillinger og løsninger både før, under og efter opgavens udførsel, kan simpelthen ikke undervurderes. Jeg har fået al den hjælp, sparring og oplæring, der kunne opdrives og blev hverken skånet eller ladt i stikken, mens jeg blev introduceret til alle arbejdsgange og arbejdsområder,” siger Rune Trolle, som også arbejdede selvstændigt og på egen hånd.

”Jeg har hele tiden været bevidst om min status som praktikant, men jeg er hele tiden blevet behandlet som en kollega. Det, jeg har budt ind med, er blevet vægtet og vurderet på lige fod med andres input,” siger Rune og giver et eksempel:

”På et tidspunkt står jeg på en byggeplads og har en idé til en fremgangsmåde, hvor min ’mester’ har en anden, men han siger ’Vi prøver begge dele, og så kan vi vurdere forskel og kvalitet af begge.’ Ingen affærdigelse og meget lærerigt i sig selv.”

Rune Trolle fik også lov til at være en del af produktionsholdet, hvor han selv tilrettelagde, udførte og dokumenterede sit arbejde.

Udover den tætte mesterlære oplevede Rune, at der var et stort ’NCC-apparat’ i baggrunden, som gjorde praktikken professionel, og i høj grad lagde positivt til den samlede oplevelse.

Og der er også virkelig tænkt over tingene, fortæller Mads Bak landmålingschef i NCC:

”Vi skruer et program sammen, hvor de kommer rundt og er med i stort set samtlige facetter af branchen. Og fordi vi er en forholdsvis stor entreprenør, har vi mange forskellige opgaver fra renovering og nybyg, til ledningsregistrering og anlægsopgaver, tunneller og mere teknisk krævende ting. Vi tilstræber, at man kan komme ud og se så mange forskellige faser af byggeriet som muligt.”

Mads Bak har allerede indgået aftaler om praktikanter for næste periode, for han er begejstret for KEA-studerende og har kun ros tilovers for Rune Trolle:

”Han er meget teoretisk, har styr på tingene og vil gerne være sikker på, at han har forstået alt til punkt og prikke, før han går i gang. Han sætter sig meget grundigt ind i tingene, og det kan vi godt lide, fordi som landmåler, er det vigtigt med præcision. Rune har meget gåpåmod og lader sig ikke afskrække af forhindringer, så vi har kunne give ham selvstændige opgaver.  Det eneste, han manglede, var faktisk bare noget rutine – han havde alt med fra skolen og i sig selv.”

Rune Trolle har da også fået studiejob hos NCC med udsigt til fast arbejde.

”Jeg ville ønske, jeg havde valgt denne uddannelse noget før, for så havde jeg haft mulighed for at arbejde med faget endnu længere og blive endnu dygtigere. Og det viser, hvad et succesfuldt praktikforløb har været med til at skabe i mig. Jeg føler mig meget bedre rustet til en fremtidig hverdag som landmåler.”

FAKTA om Årets KEA-praktik
• Det er de studerende, der indstiller deres praktikophold
• Forløbet vurderes ud fra tre kriterier: personlig og faglig udvikling, den sociale oplevelse og evnen til at forvandle viden til værdi
• De studerende skal have været i praktik i efteråret 2020 eller foråret 2021
• De nominerede bliver offentliggjort medio april og vinderen kåres den 22. april
• Vinderen af Årets KEApraktik kåres af en jury, der består af danske erhvervsledere

• Vinderen går videre til den nationale konkurrence den 10.maj, hvor der findes én samlet vinder for alle erhvervsakademier i Danmark.