Studerende fra Bygningskonstruktør har været i Østrig på studietur, hvor de oplevede den nyeste udvikling indenfor træ som byggemateriale, inspirerende arkitektur og besøgte nogle af de største producenter af Cross Laminated Timber.

Træ erstatter i stigende grad beton og stål. Træ er nemlig mere bæredygtigt end gængse byggematerialer, og ny teknologi giver mulighed for avanceret byggeri i hidtil usete højder og former.

IMG 7421Det skyldes blandt andet massive træelementer kaldet CLT (Cross Laminated Timber). Som i modsætning til krydsfiner er brædder limet sammen i lag - først i den ene retning, så i den anden. De studerende besøgte verdens største værk Stora Enso i Ybbs an der Donau. Men de så også fremstillingen af massivtræ helt uden brug af lim. I stedet skydes trædybler diagonalt ind gennem flere lag af brædder og på den måde bindes lagene sammen.

”Træ som byggemateriale er blevet særligt interessant i de senere år, fordi træ er et genvoksende materiale, og det udtømmer derfor ikke på samme måde jordens ressourcer som cement og stål gør. I hele træets levetid opsamler det CO2 fra luften - og bruger man derefter træet til at bygge med i stedet for at brænde det af, bliver CO2’en deponeret så at sige. Og der bliver i høj grad også eksperimenteret med kombinationer af træ og beton,” lyder det fra Tom Westergaard Hansen, adjunkt, underviser og arrangør af turen.

De studerende så selvfølgelig en bygning, som er bygget med CLT og i et byggesystem udviklet af samme producent, som skal bygge Danmarks højeste træhus. Det kommer til at ligge på Østerbro, og skal fungere som studielejligheder. CLT giver en hurtig og effektiv byggeproces med et fordelagtig CO2-regnskab, og så kan elementerne demonteres og genanvendes til senere projekter.

”De studerende mødte arkitekten, som har udviklet systemet, og kunne trække på hans viden og erfaring,” siger Tom Westergaard Hansen.

Der blæser nye og stærke vinde i byggebranchen, hvilket blev fint illustreret ved et andet af de studerendes besøg, nemlig en entreprenør, som kommer fra betonindustrien og et familieejet stenbrud, men som ønsker at bevæge koncernen i en bæredygtig retning mod træ. Han var i gang med en bebyggelse, hvor den ene del består af traditionel beton og tegl og den anden af massivtræ med det formål at foretage målinger på kvalitet, tid, økonomi og energiforbrug. De foreløbige resultater peger på træ som absolut konkurrencedygtigt.

IMG 7401Det blev dog også til et besøg udenfor træ-dagsordenen i form af en bygning skabt af beton og tegl, men som  er designet til at klare sig uden varme- og ventilationsanlæg. Takket være bygningens massive og tunge opbygning kan den opsuge varmeenergi fra det indstrålende sollys, fra de mennesker som opholder sig i bygningen, fra lamper og fra computere. Der luftes ud med motordrevne og computerstyrede klapper i vinduerne.

”En meget behagelig og smuk bygning - opstået fra en enkel tankegang og en dyb viden om byggeri og byggetradition,” siger Tom Westergaard.

”Det var en fantastisk tur – med et meget tæt pakket program. Men også et program som vi fik stor ros for af vores partnerinstitution i Salzburg-Kuchl , som er specialiseret i træ  og driver træforskning på et for os temmeligt højt plan.”

Tom Westergaard håber, at fremtiden vil byde på gensidige student-exchanges med partnerinstitutionen i Salzburg-Kuchl samt udveksling af undervisere og fælles studieture i Østrig/Danmark.

I alt var 10 studerende og fem undervisere afsted på turen. De studerende fik noget af turen betalt via legater fra KEAglobal, KEAbyg og Konstruktørforeningen - alle med en særlig faglig interesse i træbyggeri, som overalt i verden oplever en stærk renæssance i disse år på grund af træets gode bæredygtighedsegenskaber.

Du kan læse mere om FH Salzburg og også KEAs andre partnerinstitutioner rundt om i verden her.