En optiker fra KEA vil i fremtiden kunne meget mere end at måle dit syn og sælge dig et par nye briller. En ny udvekslingsaftale mellem KEA og det velrenommerede Karolinska Institut vil opkvalificere de studerende betydeligt.

Som det eneste erhvervsakademi i Danmark har KEAs optometrister nu fået en international udvekslingsaftale. Undervisere og studieleder kan næsten ikke få armene ned.

”Det er næsten ubeskriveligt, så meget det betyder for optometristuddannelsen. De studerende kommer nu ikke kun til at læse om øjensygdomme, men også til at se dem på patienter,” siger Annette Ristorp.

Fra 2014 får fire KEA-studerende mulighed for at studere et år på Karolinska Instituttet, som regnes for at være et af Europas bedste universiteter for medicin.

Det unikke ved Karolinska Instituttet er, at det ligger på selve hospitalet. Øjenlæger fra hospitalet benytter sig derfor ofte af muligheden for at tage de studerende fra optometristuddannelsen med ind til patienten.  

”Uddannelsen bliver endnu tættere knyttet til praksis. Det kan skabe flere jobs på sigt. Vi har været vant til, at vores færdiguddannede optometrister får arbejde i brillebutikker, men dette kan åbne for ansættelse på øjenklinikker,” siger Annette Ristorp.

I Sverige kan optikere medvirke i lægeligt arbejde såsom øjenoperationer af eksempelvis nærsyn og langsyn, og har beføjelser til at diagnosticere øjensygdomme. I Danmark skal en optiker derimod altid sende kunden i butikken videre til en øjenlæge, hvis der er mistanke om en sygdom.

Det skaber månedslange ventelister hos øjenlægen til stor frustration for personer med øjenlidelser. Anette Ristorp håber, at den nye udvekslingsaftale kan være med til at ændre på det billede.

”Vi får nogle dimittender, der er super dygtige til at kigge på øjet, fordi man på det år måske tilser flere hundrede patienter. På den måde bliver niveauet hævet fra, at de studerende giver en synsundersøgelse, til at de giver en øjenundersøgelse.”

Også undervisere fra KEA får mulighed for at følge undervisningen på Karolinska Instituttet, og svenske optometrist-studerende skal på udveksling på KEA.

”Det er en fantastisk mulighed for vores undervisere at komme to uger til Sverige, hvor de skal skyggeundervise. Så kan de hente inspiration med hjem til KEA”, siger studieleder Michael Angelo Johansen.