Fagene koncentrerer sig om bæredygtighed og digitale værktøjer, og afspejler den nyeste udvikling og branchens kompetencebehov.

Byggebranchen er ansvarlig for 40 procent af samfundets ressourceforbrug. Så det er fuldstændig afgørende, at branchen bliver bæredygtig. Det kræver nye materialer og nye løsninger. Hvilket netop er omdrejningspunktet for det nye valgfag ’Design for adskillelse og genanvendelse’.

Det handler grundlæggende om, at produkter designes, så de kan genbruges igennem vedligeholdelse, reparation og opdatering. Og når produktet er helt udtjent, skal det kunne skilles ad, så alle komponenter og materialer kan adskilles i rene materialefraktioner, som herefter genanvendes i et nyt produkt. Målet er, at affald forsvinder eller reduceres markant: ’Waste is designed out’.

De studerende skal udvikle konkrete metoder/produkter, der sikrer, at materialerne efterfølgende kan adskilles og genanvendes.

”Tal fra Miljøstyrelsen viser, at en tredjedel af alt affald i Danmark kommer fra bygge og anlægsarbejde. Det svarer godt overens med data fra FN, der afslører, at byggeriet bruger en tredjedel af alle ressourcer i verden. Begge dele understreger hvilket ansvar, der ligger på byggesektoren i forhold til en bæredygtig fremtid, men også hvor stort et potentiale, der er for forbedring, hvis byggesektoren omstilles til en cirkulær økonomi. Derfor kan det ikke understreges nok, hvor vigtigt dette valgfag er for vores studerende,” siger Mette Bak-Andersen, Designer, PhD Material Design Lab på KEA.

Gennem de seneste år har byggebranchen gennemgået en markant udvikling og på flere områder sagt farvel til gamle vaner. Især er der sket en mindre digital revolution, og det forventes at hele byggeprocessen vil blive fuldt digitaliseret i den nærmeste fremtid.

På samme måde er bæredygtighed og grøn innovation ved at blive nogle af de største parametre i byggeriet.

Mere fleksibel uddannelse

”For hele tiden at kunne afspejle og være på forkant med udviklingen, har vi skiftet de gamle professionsretninger ud med en nye valgfagspakker. Professionsretningerne var et fastlåst forløb, hvor den studerende valgte en faglig retning for hele sit uddannelsesforløb. De nye valgfagspakker er fleksible og tilbyder de studerende valgfag, der afspejler den aktuelle udvikling og kompetencebehov på markedet,” siger uddannelseschef Troels Breindal.

Såvel branchen som de studerende har taget meget positivt imod omlægningen.

En anden central nyskabelse på bygningskonstruktøruddannelsen er et obligatorisk tilbud om studietur til alle studerende.  

”Studieture er led i en general internationalisering af vores uddannelser.Vi håber, at vi kan sende 180 studerende på studietur til udlandet hvert semester,” siger uddannelseschef Troels Breindal.

De nye valgfag er:

  • Design for adskillelse og genanvendelse
  • Offentlige rum og klimatilpasning
  • Avanceret BIM og digitalt udbud
  • Indeklima
  • Bæredygtighed i udførelsesfasen

Valgfagene er blevet til på baggrund af 36 forslag fra undervisere, uddannelsesudvalget og Konstruktørforeningen og har således rødder i den virkelighed, som de studerende møder efter uddannelsen.

De nye valgfag tilbydes fra efteråret 2020.