Mads Christensen og Mikkel Lindblom fra KEAs Multimediedesigneruddannelse har fået millioninvestering til deres start-up virksomhed Zedubra - en ny deleøkonomisk platform for undervisning, der skal revolutionere den eksisterende lektiehjælps-branche a la Airbnb for undervisning.

På Zedubra kan studerende med få klik kan finde lektiehjælp i folkeskolen, gymnasiet og på universitetet. Alle kan oprette en underviserprofil på Zedubra, hvor man selv sætter sin timepris og angiver, hvad man ønsker at undervise i. Siden Zedubras opstart sidste år har platformen fået 4000 aktive brugere.  

Idéen til virksomheden fik de to tidligere KEA studerende efter deres erfaringer fra deres første virksomhed, GoKarakter, et vikarbureau for lektiehjælp. Her er kommunikationen mellem elever og undervisere styret af en administration. Denne proces har de automatiseret i den nye virksomhed. Dermed har de to iværksættere startet en konkurrent til deres eksisterende vækstvirksomhed, hvilket kan virke tåbelig for nogen. Der er dog flere overvejelser bag galskaben:

»Selvom vi har en god forretning i GoKarakter, kom vi til den erkendelse, at fremtiden ikke tillader dyre mellemled. Vi tror ikke på, at folk i fremtiden vil betale 300-400 kr. per time hos et bureau, når de kan få hjælpen til 100 kr. med en kvalitet, der kan være mindst lige så høj. Økonomisk betyder det, at vi som virksomhed får en væsentlig mindre del af kagen, men det må vi acceptere. Den teknologiske udvikling og automatisering går så hurtigt, at der ikke er tid til at vente for at se hvilken retning, vinden blæser. Vi startede Zedubra, fordi vi er overbeviste om, at hvis vi ikke gør det, vil en anden gøre det, og så vil vi måske ikke have en virksomhed om 10 år. Det er den hårde konsekvens af innovation,« siger den ene stifter Mads Christensen.

Deleøkonomi og direkte kommunikation
Derfor gik de to iværksættere i gang med at udvikle den nye platform. Ved hjælp af moderne teknologi har de startet en skalerbar deleøkonomisk platform, der efter deres egen mening i fremtiden kan danne et endnu bedre match mellem undervisere og elever, og brugeren kan dermed få et endnu bedre produkt end hos de lektiehjælpsvirksomheder, hvor administrationen er drevet af mennesker. Nu er den store opgave at overbevise brugerne om fordelene ved at lade en computer-algoritme finde deres nye underviser, og at det både er bedre, hurtigere og mere sikkert.

»Ved hjælp af en intelligent algoritme finder Zedubra lige præcis den underviser, der passer bedst til behovet. Når eleven søger efter en underviser, danner platformen et præcist match på baggrund af parametre som geografi, uddannelse, anmeldelser og pris. Brugeren har derfor med få klik mulighed for at finde sin perfekte underviser til en langt billigere pris end hos de etablerede lektiehjælpsvirksomheder. Her er en stor del af den pris, man betaler, nemlig til administrationen,« siger medstifter Mikkel Lindblom.

Det er den private investor Frederik Falbe-Hansen som har investeret i virksomheden. Frederik udtaler:

”Der skal to ting til at skabe en succesfuld virksomhed: En god idé og dygtige mennesker til at føre den ud i livet. Zedubra har begge dele! Deleøkonomi har allerede gået sin sejrsgang i mange brancher, og det er helt oplagt også at rulle den ud i lektiehjælpsbranchen. Zedubra vil med sit priskoncept gøre kvalificeret lektiehjælp tilgængelig for elever fra alle samfundslag. Det synes jeg er et inspirerende projekt at være med i," siger Frederik, og fortsætter: "Mads og Mikkel er utroligt innovative og har et fedt drive. De har tårnhøje ambitioner, men ved også hvilken arbejdsindsats, det kræver at nå målene. Zedubra har alle muligheder for at blive en stor succes, og jeg glæder mig til at være med på rejsen!”

Høje ambitioner
De to iværksættere har høje ambitioner: Zedubra skal være verdens største platform for privatundervisere. Fordi virksomheden er 100% digital og styret af ny teknologi, er mulighederne for at udbrede platformen internationalt store. Deres ambition er at være til stede i fem forskellige lande ved udgangen af 2017. Det bliver derfor et spændende år, virksomheden går i møde.

Vil du vide om lektiehjælpsfirmaet, kan du besøge Zedubra på hjemmesiden: zedubra.com