På KEA kårer vi hvert år Årets Underviser. I løbet af den kommende tid afslører vi løbende de ni nominerede. Vinderen kåres på KEAs medarbejderdag den 18. august

Blå bog: Morten Bækkel Heise

  • Underviser på Teknik: Energiteknolog både fuldtid og deltid. Særligt fokus på byggeteknik og energimærkningskonsulent
  • Startede i 2019 som timelærer på AU, og til studiestart Aug. 2020 manglede de en ”vikar” på AK - resten er historie….
  • Jeg har en formel uddannelse som miljøtekniker, som var det nærmest man kom energi og indeklima på en kortere videregående uddannelse i 90’erne.
    Jeg har arbejdet med energi og udviklingsprojekter i Afrika og sydøst Asien i 17 år indtil jeg kom hjem i 2015 hvor jeg arbejde med energirenoveringer som rådgiver.
    Mine mange års arbejde med teknologioverførsel og menneskelig udvikling har givet den erfaring, jeg nyder at bruge i undervisningen.
    Jeg ved at tage en Master i Bygningsfysik på Aalborg universitet/Build.
    Og det er også blevet til Energikonsulent 1+2 efter jeg kom hjem til Danmark.

Morten portræt

Morten Bækkel Heise er nomineret til titlen som Årets Underviser på KEA. 

Hvad er specielt ved din måde at undervise på?

"Inddragelse og humor. Alle har noget at bidrage med, så jeg inddrager de studerende meget. Og humor kan virkelig hjælpe med at skabe et livligt undervisningsrum.

Jeg bruger ”associations-symbolik” - hvis der er noget, der hedder det. F.eks. ”nu kører karrusellen”, når vi skal gennem noget meget teknisk/komplekst stof. Så spørger vi hvem er med, og hvem er faldet af karrusellen. 

Hvordan kom du ind i undervisning?

"Min første formelle undervisningserfaring fik jeg som gæstelærer i solvarme på det ældste, og derfor meget respekterede, universitet i Østafrika - på det tidspunkt havde den jeg som 26-årig dansker kun arbejdet med solvarme i 2 måneder." - siger Morten med et smil og tilføjer:

Jeg glæder mig til at få endnu mere af verdenen omkring os ind i undervisningen. Og jeg anbefaler alle, der har en mulighed for at undervise om at prøve kræfter med det. Underviser man på efteruddannelse, er det en fantastisk mulighed for at lære fra de ”erfarne” studerendes erfaringer og holde kontakt med erhvervslivet. Og for mig har det været meget givtigt for min undervisning på fuldtidsuddannelserne. 

En af dine studerende har i sin indstilling udtalt følgende om dig og din undervisning. ”Morten kan bare det der med forbinde teori og praksis. Han kan skille et kompliceret emne ad, og få os studerende til at forstå det og giver ikke op. Han giver altid feedback, og presser en til at give sit bedste, kun for at man selv bliver bedre. Uden Morten var energiteknologerne Hold 17 aldrig blevet til de nysgerrige og dygtige teknikere, som de er i dag efter bare 1,5 år”

Hvad tænker du om den udtalelse?

"STOLT! Og meeeget glad - Jeg har et udbredt hjælpe-gen, så når man får den tilbagemelding, at mine metoder virker, og er værdsat…….Ja så kan de nok finde et af de få øjeblikke hvor jeg ikke helt ved hvad jeg skal sige"

Hvad betyder det for dig at blive nomineret?

"Bekræftelse! Det kan til tider, og særligt under Corona, godt være ”ensomt” i klasselokalet. Virker det? Lærer de det de skal? Så at få nomineringen giver da en kæmpe bekræftelse." slutter Morten.

Billedet herunder er fra et af Mortens små hyggeprojekter uden for KEA. Istandsættelse af hans gamle gård: