Maria og Asta er kommet ind på Sustainable Fashion Tech på KEA. De vil bruge tech til at gøre mode til en mere bæredygtig branche. For Maria kunne det kun lade sig gøre, fordi uddannelsesloftet er afskaffet.

Da Asta Bidstrup Eskjær Hansen var barn, havde hun en stor passion for mode. Hendes mor er uddannet skrædder, og mode var det Asta ville, når hun selv blev stor. Men da hun blev ældre, gik det op for hende, hvor beskidt en branche, det var:

Skærmbillede 2020 07 29 kl. 11.00.11”Jeg lagde det fuldstændig på hylden, og skulle ikke have noget med den verden at gøre. Men så vidste jeg til gengæld ikke, hvad jeg skulle i stedet,” siger Asta Bidstrup Eskjær Hansen. Men så opdagede hun KEA:

”Jeg fandt ud af, at man godt kunne kombinere bæredygtighed med mode og æstetik. Og at bæredygtighed ikke længere er ensbetydende med brune ensfarvede materialer – man kan alt muligt nyt og spændende nu.”

Der er en digital revolution i gang, som gør det muligt at producere på en helt ny og langt mere bæredygtig måde. I hvert fald på KEA. Når de første studerende dimitterer fra Sustainable Fashion Tech og kommer ud i modebranchen, bliver det som reelle change makers.

Asta Bidstrup Eskjær Hansen har aldrig været computerinteresseret, men hun prøvede programmet CLO, som blandt andet giver mulighed for virtuel prototyping:

”Det er meget intuitivt, og der er store bæredygtige fordele i at designe på den måde, hvilket gør det nemt at rykke på den helt store klinge.”

Dimittenderne fra Sustainable Fashion Tech kommer til at kunne hjælpe med at omstille branchen og stå i spidsen for hele udviklingen. De bliver eksperter i den treenighed, der består af teknologi, bærdygtighed og mode. Og det tiltalte Maria Frederikke Møllnitz, som i forvejen har en PBA i tekstildesign, håndværk og formidling.

image0”Jeg manglede hele den digitale tilgang, og så vil jeg gerne styrke mine kompetencer i forhold til bæredygtighed – det er den vej, det hele går. Modebranchen sviner helt enormt, og jeg vil gerne blive klogere på, hvordan man kan arbejde bæredygtigt. De nye digitale metoder er en måde at spare ressourcer - man kan så meget mere, og processerne kan klares mere effektivt og med mere spændende resultater ikke mindst i form af 3D-modeller. Og så synes jeg, det analoge håndværk og de nye digitale metoder supplerer hinanden rigtig godt.”

Dem, der er kommet igennem nåleøjet til designuddannelserne på KEA, får nogle særlige kompetencer, der gør, at de reelt kan være med til at flytte klimaet og optimere på hele bæredygtighedsdagsordenen, lyder det fra  Kristina Østergaard Kristoffersen, uddannelsesdirektør på KEA:

”Det handler om materialer, men også design- og byggeprocesserne. Både indenfor byggebranchen og designbranchen vinder nye teknologier frem, og digitalisering og bæredygtighed går hånd i hånd. KEA er i mange år gået forrest på både bæredygtighed og digitale værktøjer, og det er virkelig noget, som virksomhederne sætter pris på.”