En termisk membran, der reagerer på både vejret og de studerendes adfærd, skal forsøge at skræddersy indeklimaet og samtidig sænke energiforbruget.

Her i den vestlige verden opholder vi os inden døre 90 procent af tiden – vi arbejder, går i skole, spiser, slapper af, motionerer og ikke mindst sover inden døre.

Vi er dynamiske individer, der reagerer på temperaturpåvirkninger og på miljøet, som også er dynamisk. Alligevel er bygninger for langt størstedelens vedkommende statiske konstruktioner.

Men hvad hvis man sætter en facademembran op, der åbner og lukker sig i takt med vejrets skiften udenfor - ikke mindst solens stråler – samt de temperaturer, CO2-niveau og bevægelser den registrerer indenfor?

Det er præcis, hvad der bliver undersøgt, når en termisk bygningsmembran i nyudviklede kompositmaterialer bliver sat op på facadens glaspartier ved KEAs bibliotek på Guldbergsgade.

Membranen er led i et arkitekturforskningsprojekt, der undersøger, hvordan vi kan skabe dynamiske bygningsoverflader, der udnytter og reagerer på forskellige stimuli og på den måde øger livskvaliteten hos de mennesker, der opholder sig i bygningen og samtidig sænker energiforbruget.

Forskningsindsatsen er et tværfagligt samarbejde mellem Aalborg Universitet, tegnestuen AREA, Aarhus Arkitektskole og Material Design Lab KEA og er støttet med 100.000 kroner fra COWI Fonden.

Gruppen indeholder således forskere indenfor arkitektur, ingeniørvidenskab og perceptionspsykologi.

Membranen sættes op ultimo september.