Hvis man vil lave noget helt unikt, må man også være vedholdende og udforske alle muligheder – det er Lærke Olsen og hendes smykker et levende eksempel på. Og netop denne mentalitet er ifølge Lærke, noget hun har taget med sig fra sin uddannelse i Smykker, Teknologi og Business.

RomanByELLO1Så længe Lærke Olsen kan huske, har hendes helt store passion været smykker. Alligevel var det et tilfælde at hun opdagede den dengang ret nye uddannelse Smykker, teknologi og business. Og selvom smykkerne var en stor passion for Lærke, var det først på studiet, at hun blev en dygtig håndværker.

Jeg kunne ikke det tekniske inden jeg startede på KEA, men jeg brugte meget af min fritid i værkstedet på skolen og jeg lærte også virkelig meget i løbet af min praktik i Brasilien”, fortæller Lærke om produktion af smykker på uddannelsen.

I dag designer og fremstiller hun unikasmykker af 2000 år gammelt romersk glas under navnet ROMAN BY ELLO - en idé som udsprang fra hendes bachelorprojekt. Men det har bestemt ikke været uden bump på vejen at gå fra idé til færdigt produkt.

Lærke lancerede smykkerne i november 2018, men hendes rejse startede allerede i foråret 2017, hvor hun begyndte på de første designidéer. Herefter skulle det unikke glas anskaffes, hvilket viste sig at være langt mere kompliceret end man skulle tro. Glasset kan nemlig næsten udelukkende købes hos statsautoriserede antikvitetsforhandlere i Israel, og derfor måtte hun en tur til Jerusalem.

”Hjemme i Danmark stod jeg så med et parti glas, og med problematikken - hvad gør jeg egentlig med det her glas?” fortæller Lærke og forklarer: ”Det er meget kompliceret at arbejde med og jeg brugte et helt år på at lære det. Det er mere porøst end det glas vi kender fra hverdagen og mere skrøbeligt end ædelsten, så det skal beskyttes på en anden måde”

RomanByELLO2

Hjælp fra en uventet branche

Glasset skal brudsikres og sættes sammen med metallet, og til det skulle der findes et klart materiale, som ikke ændrede på glasses unikke brydning af lyset. Lærke forsøgte sig bl.a. med akryl og forskellige resiner, men intet fungerede. At give op var dog ikke en mulighed, så hun ringede til DTU, der sendte hende videre til en professor i nanoteknologi.
Her fandt de problemet; ”Farven på overfladen af glasset skyldes ujævnheder i glasset i nanopartielniveau – når lyset rammer, brydes det af overfladen og sender en bølgelængde ud, som alt efter, hvordan lyset blev brudt, definerer farven.”

Herfra blev Lærke sendt videre til en professor i kemi, som henviste hende til en dentalvirksomhed – og her fandt hun endelig svaret; en helt ny dentalplast, som udover tænder også hæfter på både glas og metal.
Hjælpen kom altså fra en lidt uventet kant, men hvis man ikke bliver ved med at lede efter en løsning, så finder man den i hvert fald ikke.

ROMAN by ELLO i dagRomanByELLO6

Endelig kunne Lærke gå i gang med at producere nogle af de idéer, som hun havde haft i hovedet hele vejen.
”I november 2018 lancerede jeg så ROMAN by ELLO på Finders Keepers messen. Målet var at høre, om folk kunne lide smykkerne og forstå historien. Og det kunne de heldigvis. Det var ret nervepirrende, for jeg havde jo arbejdet 1,5 år for at nå dertil.”

Siden har Lærke været på en hel del messer og i år ser det for første gang ud til at virksomheden har genereret et overskud, så hun kan reinvestere. Smykkerne laves ofte på bestilling, men målet er også at få smykkerne til salg på bl.a. gallerier og museer.

-----------

Har du heller ikke hørt om uddannelsen Smykker, teknologi og business før nu, så kan du læse mere her: Smykker, teknologi og business på KEA