Fremtidens daginstitution gør det ekstra sjovt at være ude – også i dårligt vejr. 12 studerende har nemlig skabt en legeplads, hvor regn, vind og sol bruges til at aktivere forskellige spil og legetøj.

Vandbane, elektrisk gravko der kører på vindenergi, postsystem der sender via lufttryk, sandstøvsuger, vandrevet aktivitetsvæg, trafikbane med soldrevne biler, solcelle spejl-spil og en animeret legekammerat, der lærer børnene at spare på energien blandt andet ved at lægge sig til at sove, hvis der bliver brugt for meget. Det er blot et par eksempler på den legeplads 12 KEA-studerende har udviklet til Vinge – en helt ny bæredygtig by, der skal opføres i Frederikssund kommune.

Udover at være vildt sjovt, så lærer børnene også om elementerne og deres kræfter.

”Vores vision er at skabe en serie af legepladser, hvor børnene kan lege med vand, sol og vind. De tre ressourcer kan bruges til at skabe energi gennem børnenes leg, ligesom aktiviteterne på legepladserne afspejler mængden af tilgængelig energi, så der for eksempel er mere vand, når det regner eller lige har regnet,” lyder det fra de 12 studerende, som til dagligt læser til henholdsvis energiteknolog, automationsteknolog og VVS-installatør på KEA.

Luftpost og vindko

Vindlegepladsen er særlig attraktiv i dårligt vejr, når det river og rusker.

Midt på legepladsen skal stå en vindmølle, som indikerer hvor meget vind, der er. Den elektriske gravko virker, når vindmøllen drejer rundt (eller solen har ladet den op). Det samme gælder legepladsens postsystem, hvor man kan sende ting frem og tilbage mellem to tårne via et lufttryk.

I samme tårn er der nederst en støvsuger, som kan suge sand op og smide det ud et andet sted.

Der er også et vindspil med en kasse fyldt med kanaler, hvor man kan ændre luftens retning og få en bold til at flyve rundt ved hjælp af en masse håndtag, som drejer kanalerne og dermed luftens veje.

Legepladsen skal give børnene en ide om, at energi kan komme fra andre

steder end stikkontakten. Det samme gælder sollegepladsen.

Dyt båt sol er godt

Sollegepladsen er inspireret af Trafiklegepladsen i fælledparken, hvor børn kan lege rigtige bilister i elektriske biler ladet op af solen. Bilerne står i en ladestation, som har solceller på taget og generer strøm til bilernes

batteri. Hvis der ikke har været sol, er der ikke strøm på bilerne.

Børne får også en spejlbane med en stor kasse med spejle, som reflekterer solen.

Børnene kan dreje på de mange spejle og ramme solceller, som får en lampe til at lyse eller en propel til at dreje.

Der er også farvespil med soldrevne kasser, som lyser i forskellige farver. Børnene skal løse en farvekombination ved at give kasserne sollys i den rigtige rækkefølge. En anden kasse har tre solceller, som sender strøm

igennem kassen, hvor børnene kan ændre strømmens retning og få forskellige ting til at ske.

Vandlegepladsen er en offentlig legeplads, som i dagtimerene bruges af byens institutioner, og derfor ligger i gå afstand af Vinges bymidte. Det skal være en almindelig legeplads med fokus på vand som ressource, og derfor er den afhængig af, hvor meget regn der er faldet.

Børnene starter vandbanen med en pumpe, når de pumper kommer vandet kommer ind på aktivitetsvægen. Her kan børnene indsætte forskellige klodser, som ændre vandets retning – måske forbi vandmøllen, som kan få en pære til at lyse.

Øverst på legetøjet sidder en propel eller en lampe, som drejer eller lyser afhængigt af vandets hastighed. Der er også en sluse, hvor børnene kan bestemme, hvilken retning vandet

skal løbe ved at skubbe til en stang. Bådbanen giver mulighed for at børnene kan sejle med både.

Børnevenlig energibesparelse

En skærm med en legekammerat, som er mere aktiv jo mindre energi som bliver brugt i institutionen, skal lære børnene at spare på energien.

Legekammeraten kan for eksempel jonglere med en bold eller sige alfabetet, så børnene også kan lære lidt samtidig. Legekammeraten lægger sig til at sove, hvis der bliver brugt for meget energi i institutionen, så børnene kan lære at slukke for lys og vand efter de har brugt det. 

Udover legekammeraten og den fantastiske legeplads, har de studerende også indtænkt forskellige løsninger, der gør indeklimaet mere behageligt for alle. Blandt andet end Co2-måler, fordi et forhøjet Co2-niveau mindsker koncentrationsevnen og kan give hovedpine samt sløvhed.

Legepladsen er udviklet i forbindelse med KEA WORKS | VINGE, som er en uges tværfagligt projekt med temaet ’Fremtidens By’. Her skulle de studerende løse cases og udfordringer udviklet i samarbejde med den kommende bæredygtige by Vinge og Frederikssund Erhverv.

”Jeg er meget imponeret over, hvor langt de studerende er nået på så kort tid. Stort set alle de løsningsforslag, vi har set, kan på sigt bruges i Vinge på en eller anden facon,” siger Søren Smidt-Jensen, der er chef for By og Landskab i Frederikssund Kommune.

Flere en 300 KEA-studerende deltog i ugen, og ud af de mange løsningsforslag blev der kåret tre vindere.

’Fremtidens daginstitutioner’ vandt den såkaldte ”Greater Good Award”, ’Dome of Vinge’  vandt ”Golden Charter Award” og ’Den Bevingede Frø’ vandt hovedpræmien ”KEA WORKS Innovation Award”.

Alle tre vinderforslag modtager 10.000 kr. samt hjælp og 35.000 kr. til at videreføre deres idéer. De får desuden alle mulighed for at pitche deres projekter til byrådet i Frederikssund Kommune i december måned.

Hos rektor Ingo Østerskov er der også begejstring over projektet:

”Det, der slår mig, er, at de studerende tænker helt vildt innovativt. De tænker i anvendelse af den nyeste teknologi uanset, og det drejer sig om vand, solenergi eller lignende. Og så tænker de rigtig meget på fællesskab, hvilket gør mig meget glad,” siger Ingo Østerskov og fortsætter:

”Selv for KEA-studerende, som jeg ved kan arbejde meget effektivt, er jeg imponeret over, hvor langt de er nået på bare et par dage. De har været mere effektive, end jeg havde troet muligt.”

Arrangementet og ugen er et resultat af et samarbejde mellem KEA, Frederikssund Kommune og Frederikssund Erhverv. Et samarbejde, der vil fortsætte over de næste år.

KEA WORKS | VINGE er en uges tværfaglig projekt med temaet ’Fremtidens By’. Her skulle de studerende løse cases og udfordringer udviklet i samarbejde med den kommende bæredygtige by Vinge og Frederikssund Erhverv. Programmet bød blandt andet på fieldtrips, workshops og oplæg med spændende eksterne foredragsholdere. I løbet af ugen producerede de studerende løsningsforslag. De bedste er udstillet på KEA og i Vinge.