Tidligere KEA-studerende Akvile Milaknyte-Rackauske er i New York, hvor hun skal præsentere for FNs Global Compact Leaders Summit, og hun har helt bogstaveligt noget med i rygsækken.

På torsdag skal Akvile Milaknyte-Rackauske præsentere den første FN-resolution indenfor mode – syv klare punkter som har til formål at ændre modebranchen fundamentalt inden 2030.

Resolutionen blev udarbejdet i København under Copenhagen Fashion Summit. Akvile Milaknyte-Rackauske deltog i Youth Fashion Summit arrangeret af KEA og blev efterfølgende inviteret til FN.

Det første punkt på listen lyder, at ingen producenter må lave tekstilaffald.

Tøj, møbel og bilproducenter smider bjerge af resttekstiler ud hver dag. Og dertil kommer, at kun 20 procent af al beklædning bliver genbrugt.

Det skal ændres til 100 procent, og Akvile Milaknyte-Rackauske går selv forrest. Sammen med en medstuderende udviklede hun en bæredygtig rygsæk som sit bachelorprojekt på KEA. ACIU, der betyder tak på litauisk, er skabt af  genanvendt restlæder fra møbelproducenter.

Tasken er en kombination af design, bæredygtighed og funktionalitet – den blev trods alt udtænkt i København, hvor alle cykler.

"Mange mennesker spørger, om resolutionen overhovedet er realistisk. Vi mener, at vi skal sætte barren højt - vi har teknologierne, vi har løsninger og ideer. Derfra er det et spørgsmål om vilje og beslutninger, "siger Akvile Milaknyte-Rackauske.

Punkt 2 lyder ’Ingen brug af pesticider og ikke-genanvendeligt plastik.’

Branchen skal i stedet bruge naturlige farver og genanvendt plastik. For eksempel er plastflasker lavet af samme polymer som polyester, og flasker kan derfor omdannes til genanvendt polyester. Ved at kombinere det med andre stoffer såsom bomuld eller uld, kan vi producere en række nye produkter, som jeans, t-shirts, jakker og andet tøj.

  1. 3. Ingen brug af konventionel bomuld.

I 2030 skal vi i stedet bruge polyester eller bomuld, der er økologisk eller genanvendt.

  1. 4. Ingen skjulte oplysninger om produktet. Al information om materialer og produktion skal oplyses på produktet.
  2. 5. Producenterne skal støtte lokal produktion og give alle medarbejdere gratis sygesikring, daginstitutioner, et måltid om dagen og faglig træning.
  3. 6. Vandforurening skal reduceres og skadelige kemikalier skal fuldstændig forbydes.
  4. 7. 100% af den energi, der anvendes i modeforsyningskæden, skal være vedvarende energi.