Erfaring er ikke altid nok. ISS har indledt et samarbejde med KEA Center for Efteruddannelse om at løfte den ISS' interne mellemlederuddannelsen ind i rammerne af godkendte akademiuddannelser. ISS’ mellemledere kan nu bevæge sig op på springbrættet til chef.

Af Camilla Wittenkamp

En stor del af ISS’ mellemledere er vokset op inden for virksomheden, og størstedelen af deltagerne på ISS’ mellemlederuddannelse har ingen videregående uddannelse. Man er måske startet som rengøringsmedarbejder og er gennem årene arbejdet sig op af karrierestigen. HR Udviklingschef, Christian Lauritzen forklarer: ”Det, at man kan vokse og gøre karriere i ISS, er en stærk tradition, men på dette niveau, de har nået nu, er det blevet en kompleks opgave at være leder med personaleansvar. Derfor er det også vigtigt for os at give vores ledere basale analyseværktøjer, der kan bruges til mere end daglig drift.”

Der er altid en risiko for, at medarbejderne kompetenceudvikler sig ud af virksomheden, men Christian Lauritzen ser på det som en investering: ”Det er en bevidst strategi at nærme os det officielle uddannelsessystem. Vi har hele tiden ønsket at hæve kompetenceniveauet, men i stedet for at læse videre ved siden af, kan vi nu gøre det til en del af medarbejdernes interne uddannelse. Det er også et fastholdelseselement, fordi det er svært at kravle videre op af karrierestigen fra dette niveau, hvis ikke du har et bredere analyseapparat. Hvis vi skal skabe et solidt springbræt fra leder til chef, skal vi også kunne tilbyde vores mellemledere redskaberne til det”. 

Rammer, der udfordrer 
Rammerne omkring KEAs officielle akademiuddannelser udfordrer virksomheden positivt:”KEAs underviser kommer med en anden tilgang end en traditionel konsulent. Formen og kravene til pensum, der skal gennemgås, har givet os et positivt pres, der har løftet niveauet. Vores underviser, Jens, har mødt os med en forretningsforståelse og indsigt i store organisationer, samtidig med han er en fantastisk underviser og formidler.  Han rammer målgruppen, presser dem og gør undervisningen aktiv og levende med mange gode eksempler fra en lang erfaring i erhvervslivet. Effekten skal måles i hvordan ISS’ mellemledere flytter sig undervejs, og det har han været god til at italesætte.”

Kæmpesejr at komme ud af komfortzonen
Christian Lauritzen fortæller, hvordan lederuddannelsen skubber de meget driftsorienterede mellemledere ud af komfortzonen, når de møder kravene til afleveringer og eksamen. Et skub, der er fuld af følelser og frustrationer.”Jeg har oplevet en begejstring og nysgerrighed for at deltage på lederuddannelsen med KEA. Det krævede blod, sved og tårer for mange af dem. Heldigvis gik det godt! Alle bestod, og det var fantastisk at se dem alle stå med et eksamensbevis i hånden! Vi har fået rigtig god respons fra alle deltagerne. Jeg er ret sikker på at en stor del vil fortsætte med at tage en hel akademiuddannelse. Vi har taget det rigtige valg ved at løfte vores interne kurser til anerkendte uddannelsesforløb”, slutter Christian Lauritzen.

Fakta
KEA Center for Efteruddannelse har gode erfaringer med at skræddersy akademi- og diplomfag til den aktuelle virkelighed i private og offentlige virksomheder, og derigennem give medarbejdere og ledere kompetencegivende efteruddannelse.

ISS' mellemlederuddannelse er planlagt ud fra akademifagene Organisation, Ledelse i Praksis og Personligt lederskab, der hver udløser 10 ECTS. Akademifagene kan læses som enkeltfag og kan udgøre en del af en hel Akademiuddannelse i Ledelse (60 ECTS).

Læs mere om virksomhedsforløb på www.kea.dk/efteruddannelse

Yderligere oplysninger
Kontakt efteruddannelseschef Annette Macko T: 2910 9988, M: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.