KEA-studerende Tommy Funch og Tesfa Joseph er inviteret til at dele deres perspektiv på bæredygtighed til en debat hos ambassadøren i forbindelse med London Fashion Week.

Tesfa Junior Joseph var i praktik hos Anne Sofie Madsen og studerede på Central Saint Martins. 

Tommy Funch var netop flyttet til København fra Herning, hvor han studerede på Design skolen TEKO og nu skulle læse Sustainable Fasion på KEA.

Men de fandt hurtigt ud af, at de havde en del til fælles og begyndte stille og roligt at arbejde sig hen mod et tæt samarbejde. 

Tesfa Junior Joseph kom i praktik hos Alexander Wang i New York og skulle derefter tage sit sidste semester på Central Saint Martins.

I mellemtiden havde Tommy taget et valgfag på KEAs MAterial Design Lab og var i det hele taget blevet meget klogere på bæredygtighed. Han indledte et samarbejde med en biologisk ingeniør, der forsker i pil.

”Jeg ville ønske, det var det første fag, man fik som ny studerende i mode. Og at det i øvrigt fortsatte gennem hele uddannelsen, så man har mulighed for at komme rigtig langt med sine ideer. De fleste i fashion tager udgangspunkt i det allerede eksisterende - hvordan kan vi fx gøre bomuld mere bæredygtigt. Men det giver rigtig god mening at kigge på nye materialer som fx pil,” siger Tommy Funch, som er i gang med forskellige prototyper med pil som tekstil.

Selve barken blev førhen brugt til fremstilling af træuld og vævet til tæpper og skulle have god effekt på reumatisme.

”Vores ide var derfor at implementere pilen som sål i en sko. Effekten går op i kroppen og modbygger gigt. Pilen kan plantes på forurenede områder, hvor den renser jorden, og barken kan udover tekstiler bruges til foder og resterne af planten kan bruges til fjernvarme i det lokale område. Pil vokser op til syv meter om året, så det er en virkelig produktiv plante,” siger Tommy Funch.

Mange fandt deres ideer interessante, og Tommy blev kontaktet af Humber College i Toronto for at fortælle mere, og er siden udnævnt til bæredygtighedsambassadør for skolen. 

Undervejs deltog Tesfa i kurser i bæredygtighed på KEA, og da han skulle tage sit sidste semester på Central Saint Martins, fik Tommy lov at tage med og dels hjælpe Tesfa med hans afgangsprojekt, men også de andre elever på Central Saint Martins i forhold til bæredygtighed.

”De har ikke har så meget viden om bæredygtighed derovre,” siger Tommy Funch.

MIT 4434Duoen teamede op med Copenhagen Fur – ”for pels er langtidsholdbart og tæt på zero waste” – til Tesfas afgangskollektion, som endte med at blive udtaget til BA Fashion Press Show, selvom de ikke længere viser pels, og kollektionen fik omtale i blandt andet Vogue.

Og den 17.september skal de altså diskutere, hvordan vi kan stoppe fast fashion, igangsætte politiske tiltag og skabe mere innovativ bæredygtighed i modebranchen hos den danske ambassadør til England i London under modeugen.

”Det er tankevækkende, at man i løbet af et to ugers valgfag på KEA kan indsamle så meget viden indenfor bæredygtighed og gå så dybt, at man bliver inviteret til kæmpe møder og samarbejder. Og tænk, hvad der ikke kunne ske, hvis det var det første valgfag og linjen fortsætte gennem hele uddannelsen,” slutter Tommy Funch.