Når en ny teknologi får et gennembrud i industrien, skal det gå stærkt med at ruste medarbejdere til at kunne bruge den – et eksempel er 3D-print. KEA og DTU er gået sammen for at skabe hurtig og effektiv oplæring.

Det sker jævnligt, at nye teknologier bryder igennem og potentielt kan omkalfatre brancher eller produktionsformer. Men for at en ny teknologi kan brage ind i produktionen, kræver det, at produktionsmedarbejderne kan bruge den.

Den flaskehals vil KEA og DTU gerne eliminere eller i det mindste udvide og er derfor gået sammen i et MADE Learning Factory projekt om brug af interaktive videoer, der gør det muligt at lære teknologien online, når det passer medarbejderne.

Behovet vokser

Hos Linde+Larsen i Rødovre produceres der opbevaringsbokse og kufferter til blandt andet droner og medicinsk udstyr. Teknisk designer Deividas Kanapinskas og kollegaerne er nysgerrige på, hvad de kan få ud af 3D-print:

”Vi har for eksempel ofte projekter, hvor der er behov for små specifikke dele – for eksempel en tilpasset kabelholder. I dag bestiller vi delene fra en sprøjtestøbningsvirksomhed, hvilket tager 1-4 uger om at komme frem. Med 3D-printeren kan printe delen på to timer,” siger Devidas Kanapinskas.

Derfor har han for nyligt deltaget i et 3D-print kursus, som er udviklet i MADE Learning Factory af KEA og DTU.

”Det var nemt, fordi det var online, og fordi det gav et godt overblik over 3D-print teknologier,” siger Deividas Kanapinskas.

MADE Learning Factory er en indsats, som skal hjælpe produktions-Danmark med at få mest muligt ud af online læringsværktøjer. I KEA og DTU’s projekt sker det gennem udvikling af et online videobibliotek med interaktive læringsvideoer om 3D-print og et tilhørende kursus, hvor videoerne sættes i spil.

”Oplæring og opkvalificering tilpasses 3D-print-tendensen. Viden om, hvordan 3D-print kan bruges i forskellige scenarier lægges ind i uddannelserne,” siger Cong Liu Lektor ved KEA, som er en del af MADE projektet. 

Senior forsker ved DTU Yang Zhang forsker i brugen af digitale læringsværktøjer og undersøgte i MADE Learning Factory mulighederne, når det kom til digital undervisning i 3D-print.

”Vi har undersøgt værktøjskassen og valgte interaktive videoer på grund af deres fleksibilitet,” siger Yang Zhang og tilføjer:

”Selvom virtual- og augmented reality aktiverer deltagere mere, er de ikke så lette at opdatere, og da AM-teknologierne udvikler sig hurtigt, har man ofte behov for at opdatere sin platform med ny information”

Ifølge Yang Zhang kan det tage måske tre måneder at opdatere et VR/AR system sammenlignet med en video, som kan opdateres på en dag. Derudover er VR/AR løsningen også en hel del dyrere end videoløsningen.

YouTube-video eller et online videobibliotek?

Men hvad er så forskellen på KEA-kurset baseret på det online videobibliotek og YouTube læringsvideoer i 3D-print?

Ifølge deltager Deividas Kanapinskas var det afgørende, at kursets videoer var interaktive:

”Det engagerede mig mere end for eksempel YouTube-videoer, fordi der løbende var quizzer og links til andre kilder, hvor man kunne læse mere.”

Netop at adskille sig fra YouTube har også været afgørende i udviklingen af det online videobibliotek:

“Vi er meget opmærksomme på ikke at blive en ”YouTuber”. Fordi vi udvikler videoerne selv, kan vi linke online træningen til en workshop, hvor man får hands-on erfaring. Og underviserne kan sætte quiz-spørgsmål ind, der sikrer, at deltageren forstår de vigtigste pointer,” uddyber Yang Zhang.

Det at kursisterne får lov at prøve kræfter med en 3D-printer på en fysisk workshop hos KEA er afgørende for, at den nye viden hænger fast:

”Det var ret vigtigt at komme til KEA for at få en dybere forståelse af det, som jeg havde lært. Jeg er ikke sikker på, at jeg ville kunne huske det, hvis ikke jeg havde testet det hos KEA,” siger Deividas Kanapinskas.

Generaliseret oplæring i en divers 3D-print verden

Ifølge Cong Liu, lektor på KEA, er en udfordring i undervisningen i 3D-print, at der er mange forskellige muligheder i forhold til, hvordan man implementerer teknologien, og hvilken teknologi man vælger.

“Når en ny teknologi bliver implementeret af frontløber-virksomheder, bliver de altid tilpasset den specifikke case. En underviser skal kunne tilpasse og bruge teknologien, så de studerende kan forstå, hvordan den kan bruges i mange forskellige situationer fremfor en snæver anvendelse,” forklarer Cong Liu og tilføjer, at hvis man underviser praktikere fremfor studerende, er det også vigtigt at tilpasse undervisningen til deltagernes brug af blandt andet soft- og hardware.

Næste skridt er ifølge Cong Liu at tilføje flere videoer til biblioteket – for eksempel om andre typer af 3D-printere. Derudover ser Yang Zhang på, hvordan videoerne kan fange deltagerende endnu bedre gennem brug af gamification.

MADE Learning Factory

I MADE Learning Factory arbejder uddannelsesinstitutioner, produktionsvirksomheder, vidensinstitutioner og teknologileverandører sammen om at udvikle højteknologiske læringsforløb til medarbejdere.

Det sker på MADE’s tre læringsfabrikker på KEA - Københavns Erhvervsakademi, Professionshøjskolen UCN og VIA University College.

MADE Learning Factory er en del af MADE’s indsats for at skabe en agil og bæredygtig arbejdsstyrke.