70 studerende fra hele verden har i fem intense dage på KEA arbejdet med at udtænke innovative projekter, der forandrer byrummet og løser nogle helt konkrete udfordringer.

Udfordringen ved dette års Charrette kom fra Institut for Fremtidsforskning og gik ud på at arbejde med ’Urban livability’ i fremtiden med fokus på tre temaer – Trust, New Spaces og Mobility – i en områderadius på 500 meter fra Nørrebro Runddel. 
Workshoppen kulminerede i en stor finale, hvor grupperne præsenterede og udstillede deres projekter for et nysgerrigt publikum og en kyndig jury bestående af eksperter inden for digital teknologi, urbane emner, samfund og bæredygtig livsstil.  Vinderen blev efter en grundig votering annonceret under publikums taktfaste jubel, og det blev Gruppe 5 med projektet ’House of Genfødsel’. Projektet er kort fortalt en vertikal kirkegård for alle trosretninger bestående af træer, der vokser ud af mulden eller asken fra afdøde københavnere, samt et københavnermuseum, der forbinder Assistens Kirkegård med Jagtvej 69. Med andre ord et urbant rum, der løser problemstillingen mellem Københavns voksende befolkningsantal og det øgede behov for grønne åndehuller i byen. 

Carsten Beck, er direktør for Institut for fremtidsforskning og en del af juryen, og han lagde især vægt på fremtidsperspektivet:

”Vindergruppen viste stor forståelse for området og for lokalbefolkningen. Deres løsning havde noget poesi og var velgennemtænkt. Vi skal alle sammen dø - også i fremtiden. For 50 år siden var det Folkekirken og ned i jorden. I dag er der mange måder, mange temperamenter, mange religioner og ateister, og det vil kun blive endnu mere komplekst fremover. Og der ramte deres budskab meget godt ned i både fælleskab i døden og det individuelle touch.”

”Den forløb godt. Fantastiske unge mennesker, der gik til det med liv og sjæl. Jeg var imponeret over, hvor meget de nåede fra onsdag til fredag. De fleste havde forstået opgaven godt. Forslagene var selvfølgelig af varierende kvalitet. Vi vurderer ikke så meget det æstetiske – vi vurderer, om der er et fremtidsperspektiv i det.” 

Youri van den Broek er en del af vindergruppen og selvsagt begejstret over at have vundet, men det er noget andet, der har gjort mindst ligeså stort indtryk: ”Vi arbejdede fantastisk godt sammen. Vi kunne virkelig godt lide, hvordan alle andre glædede sig over vores arbejde, lige så meget som vi selv gjorde. Det lyder måske lidt kæphøjt, men vi var virkelig overbeviste om, at vores projekt ville blive placeret højt på listen – men fordi vi fra første øjeblik arbejdede godt sammen, og fordi alle gjorde en stor indsats med projektet.”

I sin takketale talte Youri van den Broek om, hvordan det bedst ved Charretten var at møde en masse mennesker fra hele verden.

”Jeg lærte en masse om mange forskellige lande og deres kulturer, og jeg vil helt klart lave lignende projekter i fremtiden. Det mest sørgelige ved hele Charretten var, at den sluttede så tidligt. Jeg ville utrolig gerne have lært de mennesker, jeg arbejdede (og drak) med, endnu bedre at kende.”

Assistensens celebrities bragt til live

Gruppe 8 vandt til publikums forståelige begejstring Publikumsprisen med deres The Dead Come Alive projekt. Projektet er et digitalt og fysisk oplevelsesunivers, der synliggør de mange personligheder, som ligger begravet på Assistens Kirkegård og  har ydet noget særligt til Danmark og resten af verden inden for videnskab, litteratur, musik og kunst.

Et af medlemmerne fra gruppe 8 er Guillaume Pierre Slizewicz fra Paris, der til daglig studerer BA i Product Development and Integrative Technology på KEA: ”Det har været et sandt privilegium at deltage i dette års udgave af Charrette og også en ære at vinde publikumsprisen; især med så skarp konkurrence. Vi synes virkelig, det var slående, hvor høj kvaliteten af nogle af projekterne var. At modtage denne pris var en fantastisk måde at afslutte en intens, men givende uge med hårdt arbejde, grinen og sveden. Underviserne og arrangørerne hjalp os virkelig med at overgå os selv optimere vores evner. Det var også slutningen på en fantastisk uge med nye mennesker med forskellige måder at tænke og arbejde på, og det var den perfekte finale på vores sammenhold og -arbejde. Vi havde en utrolig tid med at lave dette projekt sammen – vi fik det bedste ud af hinandens styrker og havde en rigtig god energi. Så et stort tak til KEAs arrangører, underviserne fra de forskellige skoler og vores medstuderende for denne fantastiske oplevelse.”

Om KEA Charrette

The KEA Charrette 2016 brings together students and advisors from all over the globe to find solutions to a local issue in Copenhagen. Working in interdisciplinary teams and advised by professors and professionals from International partners institutions and local businesses, the students develop concepts around a central theme, which is presented to them on the first day of the Charrette.