Det var mens hun studerede på KEA, at Hannah Michaud fik ideen til sit æblelæder og blev iværksætter. Efter at have rejst over 1 million euro i investeringer, er hendes bæredygtige og veganske læder nu endelig klar til design-industrien.

Det ligner læder på en prik, men Leap består af 80 procent plantemateriale og er langt mere miljøvenligt og ikke mindst vegansk sammenlignet med rigtigt læder.

Essensen af læderet er æbler – eller rettere resterne og affaldet fra juice og ciderproduktion.

Hannah blev via et kursus på sit studie på KEA meget inspireret af ’biomimicry thinking’. Biomimicry betyder ”at se til naturen for inspiration og designløsninger” – det er med andre ord innovation inspireret af naturens genialitet.

”Jeg elsker at eksperimentere fra et materiale synspunkt, og jeg arbejder ofte baglæns på den måde, at jeg lærer om materialer via deres oprindelse, og udvikler så et produkt baseret på materialets styrker. Det har virkelig været en stor oplevelse for mig, og jeg har opdaget, at arbejdet i laboratoriet er virkelig sjovt. Det er ikke ligefrem et forudsigeligt sted at ende for en modedesigner, men det passer mig perfekt,” siger Hannah Michaud.

Ideen med æblelæderet var så god, at hun allerede på KEA startede sit eget firma og vandt den ene iværksætter konkurrence efter den anden. Men det tager tid at udvikle et helt nyt materiale, som kan klare og leve op til industriens behov og reelt udgøre et alternativt til læder.

Behovet og interessen for alternative materialer er ikke blevet mindre siden Hannah Michaud startede ud som The Apple Girl. Og nu efter mange års vedholdenhed og handlekraft er Leap klar til at blive præsenteret og forventes i produktion i industrien i 2022.

Skærmbillede 2021 05 11 kl. 13.33.25Leap består af 80 procent plantemateriale og er lavet af tre lag, som nemt kan skilles ad og genbruges. Materialet består af en tekstilbagside i økologisk bomuld, et æblelag og en beskyttende overfladebehandling.

Takket være en energieffektiv produktion kan Leap produceres på en dag og der bruges 99 procent mindre vand og udledes 85 procent mindre CO2 end traditionel læderproduktion ligesom det er uden brug af garvningsstoffer og ikke involverer dyr.

Traditionelt læder er med til at gøre modeindustrien til en af ​​de mest forurenende industrier på kloden. Beyond Leather, som Hannahs firma hedder, har fundet inspiration i naturen til ikke kun at løse læderproblemet, men også madspild. Hvert femte æble går til spilde ved produktion af cider og juice, hvilket betyder, at 600.000 tons æbler går til spilde hvert år alene i Europa.

”Vi mener, at produkter enten skal kunne genbruges eller komposteres. Leap er 80 procent plantebaseret for nu, men virksomheden har klare planer om at udfase alle fossile brændstofafledte ingredienser og blive fuldstændig biobaseret indenfor få år,” siger Hannah Michaud, som siden den spæde start i 2017 har fået syv medarbejdere og altså nu endelig er nået dertil, hvor hendes opfindelse kan bruges af industrien.