Det er dyrt at køre go-kart og ikke mindst at dyrke det som sport, men nu har en KEA-studerende opfundet en såkaldt ’flange’, der gør det økonomisk muligt for familier med en almindelig indkomst at anskaffe sin en tunerflange, som normalt koster rigtig mange penge.

”På den måde vil det blive mere lige for alle, og så var min tanke, at det i højere grad var kørerens færdigheder, der var gældende, siger Nicolaj Krogstrup, som udviklede flangen i forbindelse med en iværksætter-opgave som produktionsteknolog på KEA. Men noget atypisk har han ikke noget ønske om at tjene penge på sin opfindelse,.

”Jeg er i forvejen frivillig go-kart træner og hjælper det, jeg kan. Min ide er at sælge den uden overskud, men så der stadig er råd til at videreudvikle og teste flere prototyper.”

3D-print giver nye muligheder

Flangen er udviklet til en gokart klasse, der hedder Cadett-Mini. Det er for børn i 8-10 års alderen, og kort fortalt skaber den et andet flow i karburatoren.

”Min søn kører med en prototype, og der har været interesse fra flere, der gerne vil købe en eller være med til at udvikle andre udgaver,” siger Nicolaj Krogstrup.

Flangen er tegnet i Solid Works og 3D printet i poleret ABS plast via Shapeways. Og netop 3D-printningen gør en kæmpe forskel:

”Normalt ville man snakke med en cnc-operatør om nogle forskellige modeller, og så få flangen drejet i nylon eller aluminium – og det er dyrt. På Shapeways kan du selv vælge materiale, og man kan derfor teste de forskellige materialers virkning på det airflow, der kommer ind i karburatoren,” siger Nicolaj Krogstrup.
”Det er jo egentlig kun fantasien, der sætter grænser. Og fordelen ved at tegne flangen i Solid Works er, at man løbende kan lave ændringer i designet og lave simuleringer af for eksempel styrkeforholdene, inden man får den printet. Det kan ikke sidste ende spare dig for nogle sure lærepenge.”