Faysal måtte flygte fra Somaliland, men lærte sig dansk, tog en HF og blev så fascineret af dansk håndværk og arkitektur, at han nu studerer til Bygningskonstruktør på KEA. Drømmen er at give alt det, han har fået, videre.

Det der først gjorde indtryk på Faysal Jama, da han som 23-årig ankom som flygtning fra Somaliland til Danmark, var vejret - ofte var det bidende koldt og regnvådt. Og han skulle erfare, at der også var andre ting at lære i sit nye land fx bogstavet V.

Faysal flygtede - alene - fra Somaliland, fordi der var borgerkrig.

”Jeg oplevede desværre at miste nære familiemedlemmer i den forbindelse. Men jeg er vokset op i en velfungerende familie i Somaliland, hvor begge mine forældre var i beskæftigelse. Jeg har to jævnaldrende søskende og har stadig en tæt tilknytning til min familie i mit fødeland,” siger Faysal.

I Danmark kom Faysal Jama på højskoleophold, tog en vagtuddannelse og kæmpede for at lære det svære danske sprog med alle de ukendte vokaler og ikke mindst konsonanten V, som ikke kan udtales, når man taler somali. Skolesystemet er velfungerende i Somaliland, alle børn kommer i skole, så engelsk og arabisk kunne han allerede.

Tog til tiden og hjælpsomme danskere

Noget andet, der gjorde indtryk på Faysal, var infrastrukturen:

”Busser og tog kørte regelmæssigt og efter en køreplan i Danmark. Jeg blev også overvældet af det velfungerende sundhedsvæsen, som er tilgængeligt for alle uanset ens økonomiske forhold. Det er værd at sætte pris på.”

Det samme gjaldt muligheden for gratis uddannelse:

”Jeg må ærligt indrømme, at det lød som et fantastisk tilbud.” Så Faysal Jama lærte sig dansk, så han kunne gennemføre HF-enkeltfag og dermed søge ind på en videregående uddannelse. Den bedrift er hans alene, men det varmer om hjertet, at Faysal Jama fik kontakt til forskellige danskere, som støttede ham i at dygtiggøre sig i sit skolearbejde:

”De bakkede mig op, og hjalp mig med at navigere rundt i uddannelsessystemet.”

Dansk byggetradition kan noget særligt

Undervejs var Faysal Jama blevet fascineret af de danske håndværkstraditioner samt dansk arkitektur og design. Og jo mere han lærte om det, desto større blev interessen, så det var oplagt, at hans kommende job skulle findes inden for dette område.

”Uddannelsen til bygningskonstruktør var et oplagt valg – og for mig det helt rigtige valg. Jeg har lært så meget på KEA, og jo mere jeg lærer, jo større bliver lysten til at udforske området. Danske traditioner har virkelig noget at byde på. Studiet er ikke blot teoretisk viden, men også praktisk indsigt. Samtidig giver studiet mulighed for samarbejde med andre studerende og derved udvikle sociale kompetencer.

Uddannelse er en gave – som skal gives videre

Uddannelsen fylder også meget i min fritid, jeg nyder at læse bøger om arkitektur, og forsøger at forbedre mine tegneprograms-færdigheder,” siger Faysal Jama og fortsætter:

”Bygningskonstruktør på KEA kræver, at man er dedikeret og vedholdende og ikke bare springer over, hvor gærdet er lavest. Man skal tage det seriøst og værdsætte muligheden for at tilegne sig kompetencer. Det er en gave at få sådan en mulighed for at dygtiggøre sig på et kompetencegivende studie - og helt uden egen betaling. Jeg håber, at alle studerende værdsætter de muligheder, de får.”

Faysal Jama drømmer ikke kun om et spændende arbejdsliv, hvor han kan blive ved med at lære nyt og udvikle sig. Det må også gerne være et job, hvor han kan medvirke til at skabe bedre forhold for folk i fattige lande – gerne i form af byggeri.

”Desuden vil jeg gerne hjælpe og inspirere andre, i samme situation som mig, til at gennemføre en uddannelse ved at være frivillig mentor for dem i min fritid,” siger Faysal Jama, som er klar til at tage fat indendørs såvel som udendørs - i det danske vejr - når han inden længe skal i praktik.