Hun er oprindeligt fra Polen, var i finalen til Designers Nest, udstiller sin kunst i hele Europa, har arbejdet for både Anne Sofie Madsen og Alternativet. Nu er hun optaget på prestigefulde Royal College of Art, men drømmer om at komme tilbage til Danmark for at skrive ph.d.

Fordommen om en typisk polsk kvinde med afbleget hår og appetit på dansk SU, holder ikke. Heller ikke her.

”Folk tror altid, jeg er fransk,” som Alicja Biala selv siger. Og så er hun sindssygt ambitiøs og hårdarbejdende:

”Intet er vigtigere end mit arbejde. Det er en konstant indre kamp for hele tiden at blive bedre og bedre. Jeg oplever danskerne som mindre ambitiøse – ligheden er udbredt – ingen er rigtig dårlige eller rigtig gode,” siger Alicja Biala. Hun har med egne ord nærmest boet på KEA og gjort flittigt brug af alle faciliteterne.

Hun er oprindeligt fra Polen og har netop færdiggjort Sustainable Fashion på KEA, hvor hun blandt andet opnåede at komme i finalen til Designers Nest under modeugen. Men hun laver også grafisk design, kunst og fotografi ligesom hendes opvækst blandt professorer ikke fornægter sig.

Hun er, hvad man ville kalde en ægte renæssancekvinde.

”Det føles mere som forvirring. Jeg forsøger altid at blive bedre, men det er samtidig svært for mig kun at fokusere på én ting. Folk, der kun har én passion, er meget heldige. Kunst og design er to forskellige ting. Æstetik som et hele, som ét, er det vigtigste. En skarp hjerne kan i virkeligheden designe det meste, men det kreative felt kræver viden.”

Trods en flot finaleplads i Designers Nest er Alicja Biala mest kendt for sine illustrationer og ’flade overflader’. Kort efter finalen i Designers Nest blev hun inviteret til Portugal og Spanien. Hun havde en soloudstilling i Lissabon og malede et stort murmaleri og har fået bestilling på et 72 km2 murmaleri i Warsaw. I 2018 udstiller hun i Barcelona. Og inden da skal hun til Los Angeles og arbejde.

De seneste måneder har hun arbejdet for den top-hypede designer Anne Sofie Madsen samt Alternativet.

”Jeg skrev til Anne Sofie Madsen, fordi jeg virkelig gerne ville arbejde hos hende – normalt tager de ikke folk ind for så kort tid (fire uger), men hun kunne lide mine tegninger – hun tegner i øvrigt selv virkelig godt.”

Det var til gengæld Alternativet, der hev fat i Alicja Biala:

”De havde set min Instagram. Jeg kom til Danmark som 18-årig og tog alle lorte-jobsene -  barnepige og rengøringshjælp etc. - men inden jeg forlod landet, var jeg blevet inviteret til kaffe på Christiansborg.”

Det var egentlig meningen, at Alicja Biala skulle starte egen virksomhed, men så blev hun optaget på Royal College of Art i London – den måske bedste kunstskole i verden.

”Jeg sejlede rundt på en yacht i Grækenland, da jeg fik opkaldet om, at jeg var kommet ind. Mit ego eksploderede - Oh my God, jeg er fantastisk!,” siger Alicja Biala med en vis portion selvironi.

”Men min familie blev bange for udgifterne, og så blev jeg stresset over at skaffe pengene, så det lagde en dæmper.”

Alicja Biala bad derfor om udsættelse og fik det. Så nu har hun et år til at skaffe funding.

”Det er svært at komme ind på Royal College of Art, men det skulle være endnu sværere at blive. Og det passer mig fint. Så holder alle sig skarpe.”

Men drømmen er faktisk at komme tilbage til Danmark:

”Danmark er blevet mit andet hjem – jeg har de bedste venner her nu. Jeg kunne godt tænke mig at skrive min ph.d. her. Jeg voksede op hos mine bedsteforældre, som var professorer - det vil jeg også gerne være, selvom nogle nok vil betragte det som gammeldags,” siger Alicja Biala.

”Og så drømmer jeg om min egen udstilling hos et rigtig godt galleri - men først om nogle år. Jeg er ikke klar endnu.”

Opdag Alicja Biala og hendes kunst på Instagram