Livet som kunstner fremstår glamourøst, men realiteterne er ofte anderledes. KEA-studerende Sif Mikkelsen har skabt BYRDN, som kommunikerer de mørke sider af at tænke kreativt.

Musikere, dansere, kunstnere, forfattere, skuespillere har til alle tider været feterede og idealiserede.

Os med faste job og leverpostej kigger på kunstnernes frie liv i fuld kreativ udfoldelse draperet med ferniseringer, henkastet rødvin, vilde fester og dybe samtaler med spændende mennesker på en husbåd midt om natten på en tirsdag og tænker bare det var mig.

Men måske er der ingen husbåd på en tirsdag. Eller måske er den fyldt med kokain og druk. Måske er der ingen penge, og måske har den kreative åre udspring i en mørk mudret sø.

Sif 1x1 1 of 1”Der er simpelthen så meget status i at være kunstner. Men kreative mennesker har mange udfordringer - fra økonomi til krøllede hjerner og hårde brancher, men det er meget tys tys,” siger Sif Bang Mikkelsen, som har startet BYRDN for at gøre op med det.

BYRDN feature skiftende kunstnere og skaber indhold og værker på tværs af kunstformer, som italesætter det, der ellers ikke bliver sagt.

Første feature er med musikeren Alberte Holse, som lider af tankemylder. Udover interview og fotos kan man også opleve tre værker, som illustrerer hendes vilkår, som både er en forbandelse og en kunstnerisk kilde.

”Folk deler ikke, at de har arbejdet to år på en udstilling og ikke tjent en krone på det. Man skal skabe et billede af at have succes for at få succes,” siger Sif Mikkelsen.

Hvad er det, vi ikke taler om?

”Mange har en psykisk forstyrrelse eller køllede hjerner, som kan skabe noget virkelig smuk kunst. Men den psykiske tilstand bliver der ikke talt ret meget om – det bliver til hold kæft, hvor er det fedt, og hvor lever de fede liv,” siger Sif Mikkelsen og fortsætter:

”Stoffer spiller en stor rolle. Rigtig mange kunstnere er afhængige af stoffer. Det er en mega dyster side af den kreative verden, og som få har lyst til at tale om, fordi det kan påvirke, hvordan andre ser på deres kunst. Og så er der sådan noget som netværk, som betyder så sindssygt meget for at få succes. Du kan være et geni, men hvis du ikke kender de rigtige, eller ikke kan finde ud af at tale med mennesker, så bliver du ikke set.”

Sif Mikkelsen vil rette spotlyset mod alt det der foregår, når lysene slukkes og folk går hjem – og skabe ”smukt indhold” på tværs af kunstformer.

”Vi hooker kunstnere op med andre kunstnere, og det kommer der unikke værker ud af, som har mega meget historie med sig.”

Indtil videre finansieres BYRDN af denne kunst – eller rettere procenter af indtægterne, for størstedelen går til kunstnerne. Men på sigt er det planen også at holde workshops, events og samarbejdsaftaler. 

”Jeg er så helt utroligt privilegeret, at jeg læser E-design på KEA og kan arbejde fuldt tid på BYRDN et halvt år i forbindelse med mit valgfag ’e for entreprenør’,” siger Sif Mikkelsen om BYRDN som hun har startet med Amanda Didehvar.