Tidens opløsning af køn og seksualitet afspejles om noget i mode og smykker. Den danske smykkeproducent Carré bad de studerende give deres bud på en gender fluid 2020-kollektion. Men stadig med afsæt i Carrés brug af ædle stene.

Unge anno 2020 er i langt mindre grad end tidligere defineret af køn og seksualitet – eller de opfatter og bruger det i hvert fald mere flydende end tidligere generationer.

Skærmbillede 2020 06 09 kl. 12.04.47Mens The Kardashians og deres über-fixede stil lever i bedste velgående, så er der på den anden side også en stærkt tendens, hvor kvinder går i baggy bukser, sneakers, t-shirts og uden make-up, men med grove smykker. Og mændene gør det samme. En stor portion af det unge urbane gadebillede er ’lige’ og mindre kønsopdelt.

Den danske smykkevirksomhed Carré har siden 1994 stået for en særlig stil i et feminint, boheme-univers med nostalgiske tråde til barokken og det Østen, som leverer inspiration, og er det sted hvor smykkerne produceres – nærmere bestemt på et værksted i Nepal.  

Men Carré ønskede et bud på en gender fluid-kollektion, der kan udvide målgruppen. De studerende på 2. semester på Smykker, teknologi og business gjorde præcis det og lidt til. For flere af kollektionerne er ikke bare skabt til at rumme forskellige køn, men også med et fokus på det perfekte i det uperfekte.

Skærmbillede 2020 06 09 kl. 12.00.22”Vores kollektion er skabt med det formål at fremhæve de mangler, vi normalt dækker. Fremhæve skønheden og det unikke i det ufuldkomne, og omfavne dig som menneske og

materialerne i deres naturlige form,” lød det fra gruppen bag Perfectly Imperfect som har hentet inspiration i det japanske begreb Wabi Sabi, der handler om at finde skønhed i livets ufuldkommenheder og acceptere den naturlige cyklus af tilblivelse og forfald. At fejre revner, sprækker og slid fra tid, vejr og kærlig brug.

Gruppen bag Stonewall-kollektionen havde hentet inspiration i The Stonewall Riots, der udspillede sig i slut 60’erne i Greenwich Village i New York. Optøjerne begyndte, da politiet foretog en razzia på Stonewall Inn, en bar for homoseksuelle mænd og transpersoner.

”Smykkerne hylder de mennesker, der har kæmpet og fortsat kæmper for at opnå de mest basale menneskerettigheder indenfor LGBTQ+ miljøet. Mennesker verden over har betalt en høj pris for ligestilling – nogle med deres liv. Vi må aldrig glemme disse mennesker, da de har banet vejen for os i dag.”

Friheden til at være lige præcis den du er, kommer helt konkret til udtryk i kollektionen You, som udover at være super feminine og maskuline på samme tid giver mulighed for at tilsætte forskelige charms i form af ædle stene for yderligere nuancer og tilpasning.

”Den værdibaserede tilgang, som var gennemgående i projekterne overraskede mig,” siger Shiri Rosenzweig, CEO/Creative Director i Carré Jewellery.

”Det har været super sjovt og spændende at møde de unge mennesker og høre deres tanker og ideer. Der var flere delelementer, der var interessante som fx noget asymmetri. Vi kommer nok ikke til at bruge de studerendes designs direkte, men måske mere som en strømning og en observation af de unges tilgang til branding.”

Skærmbillede 2020 06 09 kl. 13.40.59

Skærmbillede 2020 06 09 kl. 11.57.18