Workshop kun for kvindelige entreprenører er en af hemmelighederne til at få flere - og succesfulde - kvindelige iværksættere. Ny guide med ’how to’-beskrivelser og konkrete værktøjer er nu frit tilgængelig for alle.

Kønsfordeling er 70/30 i mændenes favør, når man ser på, hvem der starter egen virksomhed. Det betyder, at vi som samfund går glip af en stor del innovationskraft, hvis ikke andelen af kvindelige iværksættere øges:

“Kvinder har mindst lige så gode ideer som mænd, og de er ikke bange for at arbejde hårdt, så de kommer ofte langt. Alligevel er kvinder generelt mere tilbageholdende i forhold til at turde tage springet og etablere egen virksomhed,” siger Thomas Rundqvist fra LU Innovation ved Lunds Universitet, som er en del af Nordic Entrepreneurship Hubs sammen med KEA og DTU.

Et af delmålene for NEH har været at få flere kvindelige studerende til at vælge iværksættervejen. Det er lykkedes ved blandt andet at tilbyde aktiviteter kun for kvinder og ved at målrette den måde, man kommunikerer på i netværket.

Det tiltag der har haft den største ligebehandlingseffekt i NEH-projektet, er de halvårlige event ’Tro på dine ideer’, der oprindeligt er udviklet af VentureLab. Det er en weekend-workshop kun for kvindelige studenteriværksættere, som Lunds Universitet med succes har afholdt en-to gange om året siden 2005, og som man tog med ind i NEH.

Udbredelsen af ’Tro på dine ideer’ til hele NEH- partnerkredsen har været så positiv, at man gerne ville udbrede konceptet til endnu flere - sharing is caring. Derfor har KEA og VentureLab i fællesskab udarbejdet en inspirations-booklet med ’how to’-beskrivelser samt en række værktøjer og arbejdsdokumenter, som videregående uddannelsesinstitutioner og alle andre interesserede kan bruge som afsæt til at afholde startup-bootcamps kun for kvindelige studenteriværksættere.

BOOKLETTEN KAN FRIT DOWNLOADES HER

Skærmbillede 2019 12 12 kl. 09.37.50Julie Blyitgen Stifter af WellHonestPreOwned og dimittend fra PBA Sustainable Fashion på KEA var begejstret for flere af NEH’s arrangementer, men ikke mindst det kun for kvinder

”Fra morgen til aften var der fuldt skema med oplæg fra iværksætterkvinder, der fortalte ærligt om deres op- og nedture. Der var ingen glansbilleder, hvilket gjorde det nemmere at forholde sig til. Jeg har selv en enkeltmandsvirksomhed, og det var vildt rart at høre andre sætte ord på, hvor svært det kan være, og hvor alene man kan føle sig. Fordi vi kun var kvinder, gjorde det det også nemmere at tale åbent om nogle af de ting, der kun vedrører kvinder. Eksempelvis, hvordan kvinder strategisk kan tage hensyn til den biologiske cyklus i forhold til vigtige præsentationer eller investormøder. På den måde tager man hensyn til humørsvingninger og sit følelsesliv, hvilket er helt naturligt, men sjældent et emne i iværksætterkredse.”