Niels Aaskov Vigsø vidste allerede som elektrikerlærling, at han en dag ville være autoriseret el-installatør og drive sin egen forretning. På KEAs Ignite-forløb, der er et særligt sparringsforløb for iværksættere, fik han al den hjælp og vejledning, der skal til, så han kan arbejde fuld tid i sin virksomhed Nordbo El, lige så snart autorisationen er hjemme.

KEA Ignite er et særligt forløb til studerende, der gerne vil starte selvstændigt. På KEA Ignite får man coaching og sparring i forhold til de personlige og forretningsmæssige overvejelser, man skal gøre sig for at sikre en sund forretning. Der er nemlig meget at holde styr på, når man vil starte som selvstændig el-installatør, og der er mange overvejelser at gøre sig. Især i forhold til økonomistyringen er Niels blevet en hel del mere erfaren:

”Det er virkelig blevet tydeligt for mig, hvor stor en forskel der er på at være lønmodtager og selvstændig. Det er især vigtigt at lave en plan over sin økonomi; lønkronerne kommer ikke af sig selv,” siger Niels.

Et nåleøje

El-installatøruddannelsen giver de grundlæggende kompetencer inden for blandt andet personaleledelse, projektstyring, KLS og økonomistyring. Men det praktiske arbejde med at starte sin egen virksomhed op står man selv for. Her kan man i sin praktik på 4. semester søge om at blive optaget på KEA Ignite, hvor man kan arbejde fuldtid med sin virksomhedsopstart, mens man fortsat modtager sin SU, og dertil kommer den gode, professionelle sparring oveni.

”KEA Ignite gav mig en rigtig god mulighed for at spare med mine medstuderende, mentor og vejleder om alt fra regnskab til KLS og generel networking. Det har haft en rigtig stor værdi for mig og har givet mig et rigtig stærkt udgangspunkt for at kunne løbe min virksomhed Nordbo El rigtig godt i gang.”

Der er et begrænset antal pladser på KEA Ignite, og det er lidt af et nåleøje at komme igennem, så det er vigtigt, at man har gjort sig seriøse overvejelser omkring sin virksomhed, inden man søger ind på Ignite-forløbet, for at kunne blive optaget.

Mangler bare godkendelsen fra Sikkerhedsstyrelsen

Niels Aaskov Vigsø er i øjeblikket i gang med at skrive sit afsluttende projekt på 4. semester, hvor han undersøger nærmere, hvordan han ledelsesmæssigt vil sikre en bæredygtig udvikling af sin virksomhed.

”For mig er det vigtigt allerede nu at forberede mig på, at jeg, når min virksomhed forhåbentligt vokser sig stor, og jeg har flere mand i virksomheden, er på forkant med, hvad det betyder ledelsesmæssigt. Det er jo ikke nogen hemmelighed, at ikke alle dygtige elektrikere er dygtige ledere, så i mit afsluttende projekt går jeg skridtet videre fra min praktik og fokuserer på en bæredygtig forretning på de indre linjer,” siger Niels.

Niels har allerede på 3. semester gennemført og bestået el-autorisationsprøven, så nu mangler der bare, at uddannelsesdiplomet er i hus, og at han ansøger Sikkerhedsstyrelsen om den formelle godkendelse til, at Nordbo El kan udføre autoriserende arbejde.