For første gang i KEAs historie kunne uddannelsessøgende komme til virtuelt åbent hus, og interessen overgik de forsigtige forventninger.  

Normalt står folk i kø, allerede inden dørene åbnes, når KEA to gange om året holder Åbent Hus. KEA Guldbergsgade myldrer med 1.300 uddannelsessøgende i november og 2.300 uddannelsessøgende i februar, som valfarter mellem oplæg, uddannelsesboder og studievejledning og har gode snakke med nuværende studerende og undervisere.

På grund af Corona-pandemien var det selvfølgelig helt udelukket at åbne dørene til KEA – i hvert fald fysisk. I stedet blev Åbent Hus afviklet virtuelt med masser af oplæg om uddannelserne, hvor deltagerne kunne stille spørgsmål til både undervisere, nuværende studerende og KEAs studie- og karrierevejledere.

Det valgte 529 at gøre.

Erfaringerne fra andre uddannelsesinstitutioner er, at mange ikke dukker op trods tilmeldinger. Derfor var alle enormt spændte på, hvor mange af de 850 tilmeldte, der ville deltage. Håbet var, at I hvert fald nogle hundreder ville deltage og blive klogere på deres uddannelsesvalg. Det tal blev heldigvis langt overgået:

”Åbent Hus er direkte studievejledning med personer fra uddannelserne, som virkelig kender uddannelsen i dybden og kan svare præcist på, hvad man lærer, jobmuligheder, hvad man skal være god til, hvor meget tid det rent faktisk kræver at læse etc. Det særlige i forhold til den almindelige studievejledning er, at her kan du også tale med undervisere og studerende,” siger kommunikationschef Joakim Groth.

Afklarer studievalget

Og det gør en forskel. Åbent Hus afholdes tæt på ansøgningsfristen den 1. december for KEAs optag om vinteren, og ansøgertallet stiger kraftigt efter eventen:

”Det er med til at afklare studievalget. Gæsterne finder ud af, at det er den her uddannelse, der er den rigtige for mig, og går så ind og udfylder ansøgningspapirerne på KEAs hjemmeside. Og for eksempel Økonomi & IT- samt Kort og landmålingstekniker-uddannelserne har for første gang vinteroptag i år, og det kan Åbent Hus gøre opmærksom på,” siger Joakim Groth.

109 undervisere og studerende fra 32 uddannelser mødte de mange gæster.

Intet kan slå den personlige kontakt og følelsen af et sted. Men det virtuelle Åbent Hus giver til gengæld mulighed for at deltage, selvom man bor langt væk fra København.

”15 procent af vores studerende kommer fra Fyn og Jylland og 35 procent kommer fra kommuner udenfor København, og de kan deltage uden at skulle tage turen til hovedstaden. Så potentielt kan vi få endnu flere uddannelsessøgende i tale på sigt, fordi det er online. Og jo mere afklarede folk er på deres uddannelsesvalg, jo mindre vil frafaldet være i sidste ende, hvilket er i alles interesse - både den studerende, institutionen og samfundet,” siger Joakim Groth.

Charlotte Winther, som er lektor på KEA Design, kunne godt have ønsket sig, at potentielle studerende havde haft mulighed for at opleve Guldbergsgade og få en fornemmelse af læringsmiljøet med både undervisningslokaler og KEAs forskellige labs, men ”det var overraskende positivt, at det var muligt at få en online-dialog med rigtig mange gode spørgsmål - når potentielle ansøgere først lige fik overvundet sig selv i ’online-universet’.”

Her kan du se videoer med studerende, der fortæller om KEAs uddannelser, værksteder og studieliv, samt videoer der viser rundt på KEAs forskellige adresser.

Husk også at prøve interessehjulet.