Ny analyse fra Danske Erhvervsakademier viser, at det langt fra er alle EU/EØS-dimittender på erhvervsakademierne, der har modtaget SU fra den danske stat.

Samtidig viser analysen, at en meget stor andel af EU/EØS-dimittenderne har haft en lønindkomst samtidig med, at de studerede i Danmark, og derfor må siges at bidrage til samfundet.

Analysen viser også at de lave beskæftigelsestal for internationale studerende fra erhvervsakademierne i høj grad skyldes, at mange af de internationale studerende læser videre på akademiernes top op-uddannelser for at opnå en international anerkendt bachelorgrad.

Endelig viser analysen, at disse top op-dimittenders beskæftigelse er på niveau med EU/EØS-dimittender fra universiteternes kandidatuddannelser. Dertil er ledigheden lavere for dimittender fra EU/ EØS-lande på danske erhvervsakademier end for dimittender fra EU/EØS-lande i Danmark generelt. 

Politisk er der stort fokus på det stigende antal internationale studerende, som ønsker at studere og modtage SU i Danmark. Erhvervsakademierne har været i søgelyset i debatten, da sektoren optager mange internationale studerende og samtidig får kritik for at uddanne mange af disse studerende til ledighed. Uddannelses- og Forskningsministeriet har aktuelt iværksat en undersøgelse som specifikt kigger på erhvervsakademierne, men som ikke kommer med en samlet analyse af internationale studerende på videregående uddannelser.

Danske Erhvervsakademiers analyse ser på dimittender fra EU/EØS-lande på erhvervsakademierne fra 2008-2015. Analysen viser at:

  • Der dimitterede 3.346 internationale studerende fra EU/EØS-lande på videregående uddannelser i Danmark i 2015 – heraf dimitterede 729 fra erhvervsakademierne.
  • I 2015 havde omkring halvdelen af de internationale dimittender fra EU/EØS-lande på erhvervsakademierne modtaget SU fra den danske stat.
  • En stor andel af de internationale dimittender fra EU/EØS-lande på erhvervsakademierne havde en lønindkomst i 2015 (78 %).
  • Mange internationale dimittender fra EU/EØS-lande fra erhvervsakademierne læser videre på en top op-uddannelse. Fra 2011-2013 var det gennemsnitligt 40 % om året som læste videre på en bachelor.
  • EU/EØS-dimittender fra top op-uddannelserne har beskæftigelse på niveau med EU/EØS dimittender fra kandidatuddannelser fra universiteterne.
  • Ledigheden er lavere for EU/EØS-dimittender fra erhvervsakademierne end for EU/EØS-dimittender generelt.

For at læse hele analysen klik her