Maria-Luna Hoydal ville studere til Designteknolog på KEA, men kom ikke ind. Hun faldt over Produktionsteknolog, som hun aldrig havde hørt om, og elskede det. Men så fandt hun ud af, at der var sket en fejl.

Som flere tusind andre, havde Maria-Luna Hoydal søgt ind på en af KEAs designuddannelser, nærmere bestemt Designteknolog, og som langt størstedelen, kom hun ikke ind.

”Min verden gik under,” siger Maria-Luna. For ligesom de fleste andre, der søger ind på design på KEA, havde hun kun øje for design-uddannelserne, og nu var drømmen brast.

Image”Jeg havde låst mig fast på Designteknolog og på KEA, fordi det er praksisnært, så jeg havde ingen ide om andre uddannelser.”

Men da hun havde sundet sig, gik hun ind på KEAs hjemmeside og kiggede på, hvad der var af andre uddannelser. Her så hun, at der stadig var nogle ledige pladser på Produktionsteknolog-uddannelsen. Det gik op for hende, at den i høj grad handler om at designe, udvikle og sætte ting i produktion med alt hvad det indebærer fra ide til færdigt produkt.

Maria-Luna blev optaget på Produktionsteknolog. Men efter to uger på studiet kom den besked, hun havde sukket sådan efter: Hun var optaget på Designteknolog. Der var sket en regnefejl, da hendes resultater skulle lægges sammen – hvilket aldrig er sket før eller siden.

Maria-Luna blev med det samme tilbudt at skifte uddannelse, men hun var hooked:

”Jeg blev rigtig glad, fordi det var dejligt at få anerkendelsen – at det, jeg havde lavet, var godt, og jeg blev også et øjeblik i tvivl, men på kun to uger som produktionsteknolog-studerende, var jeg allerede blevet præsenteret for en masse, hvor jeg tænkte ’hold kæft. hvor er det spændende’. Det var fedt, og det var også vildt fedt, at der var flest mænd, og jeg vidste, det var det rigtige.”

Så selvom Maria-Luna stod med en eftertragtet design-plads i hånden, valgte hun at blive på Produktionsteknolog:

”Uddannelsen var en øjenåbner. Jeg ser alting på en helt anden måde nu. Vi har fx haft om styrkelære, materialelære og tolerancer – så når jeg gå på gaden nu, kan jeg blive helt betaget af et stillads, fordi jeg ved, hvad der ligger bag. Du lærer, hvor omfattende det er, når du skal producere et produkt, og det er super interessant, hvis du er kreativ og designinteresseret. Det giver en anden dømmekraft og viden om, hvad dit og andres design kræver. Du får en helhedsforståelse af, hvad det vi sige at udvikle noget og værkstøjerne til at føre det ud i livet. Eller gøre det for andre.”

Specialist eller bred palette

Og det er, hvad Maria-Luna gør nu. Hun har fået job hos Køkkensnedkeren, hvor hun kombinerer den viden og de værktøjer, hun har tilegnet sig på studiet med sine egne kompetencer indenfor æstetik og design.

”Jeg laver både kreativt content, indretning af køkkener og salg og jeg har også været med til at se på noget logistik i firmaet. Jeg har mange funktioner, men jeg trives godt i variation, og jeg har fået mange kompetencer på studiet – det er et studie, der både giver mulighed for at specialisere sig eller få en bred palette af kompetencer,” siger Maria-Luna.

Inden studiestart var hun blevet advaret om, at det også var en teknisk uddannelse.

”Men for mig var det interessant at blive udfordret, så det skræmte mig ikke.”

Produktionsteknolog er en af de uddannelser, hvor det er muligt at læse videre på mange og ret forskellige top-up uddannelser bagefter. Maria-Luna har valgt at søge ind på Brand Design på KEA:

”Jeg tænker, at kombinationen vil stille mig rigtig godt. Jeg drømmer om måske at starte noget selv på et tidspunkt eller være konsulent for firmaer. Eller fokusere mere på strategi og visuel kommunikation.”

Hvilket råd vil du give andre?

”Hvis du ikke kommer ind, vil mit råd helt klart være at gå ind og se på, hvad er der af andre uddannelser. Læs lidt om dem, og hvis der bare er to ting, der er interessante, så søg det! Og som med alt andet nyt i livet, så giv det tre måneders chance. Man kan virkelig blive overrasket. Og når du udfordrer dig selv lidt og kommer udenfor comfort zonen, går du derfra med meget mere og langt stærkere.”

Se mere om produktionsteknologuddannelsen her. Og husk der er ansøgningsfrist på søndag den 5.juli.