Lyset fik frit spil i en stor industrihal på Strandlodsvej på Amager i torsdags. 27 talentfulde studerende fra E-design udstillede nemlig deres innovative løsninger på et nyt lampemodul til Videncentrets nye bibliotek og læringsrum.

Af Louise Juncker

For cirka fire uger siden blev de studerende fra E-design stillet en opgave om at fremstille en prototype på en lampe til Videncentrets biblioteket og læringsrum. Ingen af eleverne har før prøvet kræfter med lampedesign, så det færdige resultat var desto mere imponerende, da alle lamperne blev afsløret i torsdags. 

Opgaven bestod i at udvikle en lampeprototype, der skulle være udviklet med laserskæringsteknik, og hvor det færdige resultat både skulle være bæredygtigt via brug af sparepære, innovativt i materialerne og ikke mindst realiserbart. Vinderlampen kommer nemlig til at pryde Videncentrets bibliotek på sigt og skal derfor produceres i et større antal.

I alt 27 meget forskellige lamper var udstillet, og der var alt lige fra pendel- og foldelamper til lamper formet som borde og i materialer som plexiglas, kernelæder, hønsetråd og formbøjet finer. Lampemodulerne gav nogle rigtig flotte lysspil med brugen af forskellige farver og mønstre såsom fingeraftryk, træstamme- og kubeudskæringer. 

Vinderen blev valgt via en afstemning blandt de fremmødte og Videncentret, og spændingen var stor, da Helle Guldberg, projektleder fra Videncentrets Bibliotek, afslørede afstemningsresultatet. Vinderen blev Martine Jakobsen og hendes innovative serie af kegleformede krydsfinerlamper: CONE. Martine har fundet inspiration til lamperne på et vintage loppemarked i Mauer Park i Berlin, hvor hun faldt over nogle gamle kegleformede scenelamper:

 ”Jeg bor meget småt, så jeg ville gerne have nogle lamper, der både kunne bruges som læse- og loftslamper. Det har jeg så overført til bibliotekslamperne, der kan anvendes på mange måder og understøtte de forskellige behov for lyskilder, der er på et bibliotek”.  Netop mangfoldigheden i Martines design blev vægtet højt i juryens bedømmelse:

Helle Guldberg fra Videncentret udtrykte med ord, hvad store dele af de fremmødte følte: "Jeg er fuldstændig overvældet over det stykke arbejde, de studerende har lavet. Diversiteten og graden af kreativitet er simpelthen slående.”

Studerende på E-design, Kirsten Evans, deler begejstringen for lamperne og opsummerer , hvordan selve det at fordybe sig i produktionen af lamperne er guld værd: ”Jeg er vild med at nørkle med tingene og har elsket at kunne koncentrere mig i dybden med designet og udformningen – jeg kunne godt forestille mig en fremtid inden for lampedesign.”