Når kvinder og flere etniciteter er en del af virksomheden, så stiger profitten med 36 procent. Diversitet er ikke bare big business, det er great business, sådan lød det fra Nora Bavey, medgrundlægger af Unconventional Ventures, da KEA afholdt Entrepreneurship Day.

Nora Bavey er et virkelig godt eksempel på både problemet og løsningen.

På trods af en imponerende karriere, hvor hun har arbejdet med alle de største brands og techvirksomheder, kunne hun ikke få funding, da hun selv, som brun kvinde, ville starte en virksomhed.

I dag er hun medgrundlægger af en kapitalfond, der investerer i iværksættere indenfor impact tech, som – meget vigtigt – er grundlagt af kvinder, LBGTQ+ og farvede mennesker.

Og det er både yderst tiltrængt og en god forretning:

1Lahx2 Ax9P3OjM DZ8RYSQ”Når der er diversitet i en virksomhed, så påvirker det alt. Man diskuterer og udvikler fra langt flere vinkler, man kommunikerer anderledes og alt det påvirker salget – ’diverse’ virksomheder har 36 procent højere profit og 26 procent højere innovationstempo,” sagde Nora Bavey, da hun holdt oplæg på KEA x NEH Entrepreneurship Day, der samlede 120 mennesker til en række talks og sesssions om diversitet og bæredygtighed i iværksætteri.

Nora Bavey flygtede fra Iran til Sverige i 1986, og hun formåede at lave sig en rigtig god karriere, men hun er ikke typisk – I Sverige er 25 procent af befolkningen ”foreign born”, men de har kun 3-4 procent af de svenske lederstillinger, fortalte Nora Bavey og gav Tele 2 som eksempel

”Næsten hele deres salgsteam var foreign born, og de gjorde et fantastisk arbejde, men der var ingen med udenlandsk baggrund i deres lederteam. Efter 5-6 år rejste de.  Vi taler om inklusion og eksklusion, men vi burde tale om belonging,” sagde Nora Bavey.

”Vi ansætter folk, men forventer, at de skal være som alle andre. Men de skal ikke bare have lov at være der, de skal også høre til.”

Et eksempel er julen – den fejrer både muslimer, jøder og kristne, men de gør det på hver deres måde og på forskellige datoer. ”Kunne man fx anerkende det?” spurgte Nora Bavey, som tilhører den generation, der kan huske, da internettet kom, og som fik den første iPhone.

Men hvad der i begyndelsen var et håb om helt nye og langt mere fair, lige og demokratiske tider viste sig at være en illusion:

”Vi digitaliserede det eksisterende i stedet for at starte forfra. Vi kopierede de gamle fejl ind i en ny generation, men old ways wont built new doors.”

Nora Bavey begyndte at arbejde med impact tech i 2016, og troede at hun og hendes arbejde i det mindste kunne gøre en forskel her, men opdagede, at det eneste, der virkelig betyder noget, er ejerskabet af virksomhederne. Og det var stadig (hvide) mænd, der sad på det hele.

Så Nora Bavey besluttede at søge funding til en start-up ide, men på trods af hendes erfaring, var der ingen i Sverige, der ville investere i hende og hendes projekt - Sverige, som eller bryster sig af ligestilling. Investorerne fokuserede på den uddannelse, hun ikke havde, og at hun var kvinde.

Nora Bavey tog til USA og endte med at få penge fra alle de seks investorer, hun opsøgte.

”Vi kan ikke vælge og vrage og have ligestilling og diversitet på nogle punkter og ikke på andre – det er hele økosystemet, der skal gentænkes.”

Vi går glip af en masse innovation og business

Kvinder får mindre end en tredjedel end mænd, når der investeres, og tallene er kun værre, når det kommer til farvede mennesker. Indenfor impact tech får ‘diverse’ grundlæggere mindre end to procent af den finansiering, der gives. Men de performer to en halv gange bedre,  fortalte Nora Bavey, hvilket også er forretningsgrundlaget for den investeringsfond, hun er med-grundlægger af:

”Det er ikke velgørenhed - det er en god forretning at investere i, ansætte og promote kvinder, farvede med flere. Den innovation, vi går glip af, når vi ikke inkluderer alle, er enorm. Og det gælder i øvrigt også vores offentlige midler og pensionskasserne, som er de absolut største pengepuljer i verden,” sagde Nora Bavley og fortalte, at især indenfor sundhed er der et kæmpe potentiale, fx er medicin stort set kun testet på mænd og meget medicinsk udstyr er udviklet til mænd og passer nogle gange slet ikke til kvinder.

Pitching er ikke problemet – det er lytning

Der bliver åbnet for spørgsmål fra publikum, og der er blandt andet en mandlig tilhører, som spørger, om noget af alt det her ikke også handler om, at kvinder ikke søger funding, eller skal blive bedre til at pitche deres ideer?

”Kvinder søger – tallene afspejler kvinder der søger – og der er bestemt ikke behov for, at de skal blive bedre til at pitche. Det gør de så udmærket,” svarede Nora Bavley.

Efter nogle spørgsmål fra mandlige tilhørere, bemærker ordstyreren, at der ikke er nogen kvinder, der har stillet spørgsmål, hvilket han udleder som et tegn på, at vi kvinder også må oppe os og komme lidt mere på banen.

”De behøver ikke stille spørgsmål, de ved godt alt det her – det er deres virkelighed,” svarede Nora Bavley, hvortil der blev nikket og svaret ”Oh yes” fra kvinderne i rummet.

Den gode nyhed er, at halvdelen af deltagerne i Nora Bowleys session, der handlede om, hvordan vi kan booste diversitet i iværksætteri, var mænd. Og som en af dem sagde:

”Kvinder skal ikke blive bedre til at pitche – vi skal blive bedre til at lytte.”

På KEA er bæredygtighed, herunder diversitet, et af de strategiske pejlemærker. Og det var en anden af Nora Baveys hovedpointer: De to ting går hånd i hånd – større diversitet giver automatisk mere bæredygtighed.

Du kan læse mere om Unconvential Ventures på deres hjemmeside, hvor du også finder rapporten ’The Startup Funding Report - The untapped potential in the Nordic Ecosystem and beyond’, og læse mere om, hvordan du kan være med til at investere via deres mikro-fund, hvor mindste indskud er 500 euro, som Nora og hendes danske kompagnon Thea Messel håber kan komme helt ned på 100 euro med tiden.