Møbelvirksomheden GUBI vil gerne gøre deres Beetle chair mere bæredygtig. Fire studerende på valgfaget Bæredygtig produktudvikling har nu udviklet et biobaseret læder og en bioskum som erstatning for PU-skum og konventionelt læder.

Bæredygtig produktudvikling er et valgfag på Produktionsteknolog-uddannelsen, som denne gang var i samarbejde med den internationalt anerkendte møbelvirksomhed GUBI, der er kendt for at designe, udvikle og markedsføre unikke møbler og interiør. Opgaven lød på at gøre GUBI’s ’Beetle chair’ mere bæredygtig ved f.eks. at skifte nogle af materialerne ud med biobaserede materialer. 

Saga, Sarah, Naomi og Emma valgte at udskifte kolæderet og den oliebaserede PU-skum. De gik i gang med at udvikle forskellige materialer i KEA’s materiale Lab og eksperimenterede med forskellige materialefibre - blandt andet ålegræs, som de blendede til mindre fibre og blandede med agar agar-pulver og gelatine.

IMG 8690 Kopi”Til vores held blev en af tangprøverne rigtig god og mindede rigtig meget om læder i teksturen, hvilket var virkelige fedt! Vi havde nemlig også rigtig mange prøver, som blev knap så gode…,” siger Emma Devantier.

Sideløbende med arbejdet med det plantebaserede læder, gik gruppen i gang med at udvikle en bioskum, som skulle erstatte almindelig PU-skum, som du måske kender fra skummadrasser og hynder, og som er olie baseret.

”Vi fandt tilfældigvis en opskrift på nettet, som vi afprøvede, men resultatet blev knap så godt, fordi der ikke kom nok luft i massen. Så fandt vi på at komme massen i en trykluftbeholder og sprøjte den ud, og så nærmede densiteten sig noget, der mindede rigtig meget om PU skum.”

Heldig blanding

Nu stod gruppen med to gode erstatninger for PU-skum og ko-læder. De havde dog brug for både en blød skum og en lidt hårdere skum. Resolut og ud fra det forhåndenværende princip prøvede de at komme noget af det blendede tang, som var til overs fra tanglæderet, i massen. Og det virkede - bioskummen blev mere hård.

”Så til sidst endte vi med at have tanglæder, en blød skum og en hård skum kun ved brug af naturlige ingredienser. Materialerne er stadig på deres tidlige stadie, men efter kun fire ugers udvikling er vi meget tilfredse med vores resultater og optimistiske med hensyn til materialernes fremtid – og vi havde endda tid til at lege med forskellige blandinger, der gav nogle funky materialeprøver,” siger Emma Devantier.