It er ikke kun for nørdede drenge med hang til pizza og cola. Søgningen af piger til de digitale uddannelser på KEA er steget 15 procent i år. Pigerne vil skabe og udvikle den it, som er i alting i dag. Mød fem af dem her.

Regitze Lakshøj-Hansen, datamatiker

”Jeg startede på Finansbachelor, men fandt ud af, at det ikke var mig. Datamatiker tiltaler mig mere.  Jeg kan godt lide det lidt matematiske ved det, selvom det ikke har noget at gøre med matematik. Jeg ved ikke nødvendigvis, hvad jeg vil lave resten af mit liv. Jeg vil bare gerne lære nyt.”

Alberte Emilie Christensen, datamatiker

”Jeg har altid været god til teknologi, det interesserer mig – og især på KEA, fordi der er det et praktisk fag. Der er gode jobmuligheder bagefter, og det synes jeg også er vigtigt. Jeg har valgt med både hjerte og hjerne – det følges heldigvis ad i mit tilfælde. Du kan sidde med en ide og rent faktisk udføre det, og forme fx applikationer som du har lyst uden at være nødt til at vente på, at andre opfinder det. Du kan være med til at påvirke, hvordan teknologien udvikler sig.

Mange piger er mere humanistisk orienterede.  Jeg tror ikke, det handler om, at computere er for drenge, for sådan er det slet ikke mere. Men der er fx flere computerspil til drenge. Jeg tror, det handler om interesse."

Søgningen af piger til Datamatiker-uddannelsen er steget 37 procent fra 2015 til 2016:

”Vi skriver 2016. Lad os begrave klicheen om it som et drengefag med pizzabakker og dårlig luft. Vi skal videre derfra, så lad os heppe på de unge kvinder, der vil noget mere. Cola eller San Pellegrino. Heavey eller Halsey. Det centrale er, at det er unge, der vil forandre verden med eller uden stiletter - bare kast et blik på medicin, som i gamle dage var et udpræget mandefag,” siger Janus Sandsgaard, Fagchef for IT og Digitalisering i Dansk Erhverv.

Julie Bang Hahn-Petersen, datamatiker

”Jeg kan rigtig godt lide kodning og programmering. Det er meget logisk. Det er spændende at udvikle og skabe noget helt fra bunden, og bestemme hvordan for eksempel en app eller en hjemmeside skal fungere.

Jeg startede på Multimediedesign, hvor der også er lidt programmering indover, og der fandt jeg ud af, at det var lige mig.

Så det var lidt et tilfælde. Man koder og programmerer jo ikke i folkeskolen og gymnasiet, så det var ikke før, jeg prøvede lidt, at jeg fandt ud af, hvor interessant det er. Og at det var det, jeg i virkeligheden ville. Sådan er det måske også for andre piger - de ved ikke, at det er interessant, før de prøver det.”

Þórkatla Eva Víkingsdóttir, datamatiker

”Jeg har en bachelor i HA, men har altid drømt om at arbejde med it – computere og it har altid været lige mig, men jeg turde ikke i sin tid. Min familie er blevet ved med at sige ’Søg nu, gør det’. Jeg er 27 år og tænkte, at hvis det skal være, er det nu.

Jeg troede, at det kun var for drenge, men folk omkring mig har forsikret mig om, at det skam også er for kvinder. Jeg har altid været interesseret i computere, hvordan tingene virker og lave programmer helt fra bunden af. Jeg vil gerne være programmør.”

Lissi Løvstrøm Henriksen, datamatiker

”Bredden i uddannelsen tiltalte mig meget –at man både kan designe, lave hjemmesider og arbejde med programmering. Jeg elsker, at man koder noget fra start til slut, og dermed bestemmer hvornår og hvordan, noget skal gøre. Det handler om at skabe – om det er underholdning eller til nytte i hverdagen. Det er sjovt at se resultater med det samme.”