Der er bogstaveligt talt oceaner af havplast, men det er for dyrt for industrien at bruge. To studerende har knækket koden til at gøre det attraktivt at genbruge plasten.

Lige nu dækker havplast i havene et areal, der er ligeså stort som Afrika. Hvert år dør 100.000 havpattedyr og en million fugle på grund af den plastik, der flyder rundt i havene.

Solen og saltvandet nedbryder plasten i mindre og mindre stykker og det ender til sidst som mikroplast

9 ud af 10 fugle der lever i havet har plastik i maven. Til sidst dør de af sult, fordi der ikke plads til mad.

Manglen på fisk er ikke bare en økologisk katastrofe, det giver også mangel på arbejde og på mad, hvilket er katastrofalt for udviklingslandene.

Der er med andre ord al mulig grund til at fjerne og udnytte plasten. Men de virksomheder, som har brug for plast er ikke interesserede i havplast, fordi det er for dyrt og kvaliteten er for ringe. De vil gerne, men det kan ikke betale sig, da havplast er 3-4 gange så dyr som ny plast.

Men Michael Gram og siden Amalie Bjerregaard, som begge læser til Produktionsteknolog på KEA, har formentlig fundet løsningen.

De har nemlig startet et firma, som tilbyder havplast, der er farve- og kvalitetssorteret. Og så begynder det pludselig at blive attraktivt for industrien. Det havplast, der er på markedet nu, er i en grumset grå, som ikke kan bruges af så mange.

De kan også sælge deres havplast til en langt mere konkurrencedygtigt pris:

”Vi giver vores Co2-kvoter i bytte til gengæld for gratis fragt med for eksempel Mærsk. Kvoterne får vi, fordi vi skaber arbejdspladser i Danmark.”

Plasten indsamles på havet og strandene i hovedsageligt Asien og skaber dermed et nyt levegrundlag for blandt andre fiskere. Betalingen til indsamlerne sker i samarbejde med WHO.

Plasten fragtes til Danmark, hvor den sorteres og smeltes om, hvilket skaber arbejdspladser i Danmark.

Læs mere om O.P Global her

Skærmbillede 2018 07 10 kl. 11.14.33