Janus Hendrichsen arbejder til daglig som leder af Energitjenesten i København, der yder rådgivning om energibesparelse og vedvarende energi. Men i dag kan han også kalde sig AU i energiteknologi. Det har taget et halvt år med møder og prøver, før Janus fik eksamensbeviset i hånden.

Normalt vil det tage 2-3 år at tage uddannelsen på deltid, men Janus Hendrichsen har fået merit for det, han allerede kan.

Med en realkompetencevurdering får man papir på det, man kan i forvejen og kan derfor færdiggøre en uddannelse væsentlig hurtigere, end hvis man skulle følge undervisningen i alle fag.

”Det har stor betydning for Danmarks fortsatte styrkeposition, at man nu kan få et stykke papir, der beviser, at man kan det, man kan, hvilket tidligere har været nærmest umuligt at dokumentere, selvom man havde ti års erfaring. Det er en fantastisk mulighed at kunne blive vurderet op mod nogle faglige krav og få sine kompetencer dokumenteret – og selvfølgelig også, fordi det for nogle vil være overkill at tage hele uddannelsen,” siger Janus Hendrichsen og fortsætter:

”Det er vigtigt for den enkelte, men også for Danmark, at faglærte kan blive ved med at videreuddanne sig og holde sig opdaterede. Og på KEA er der mulighed for at tage meget fokuserede uddannelser med høj detaljeviden fremfor en bred og mere almen uddannelse.”

Produktionsudviklingen betyder, at virksomhederne efterspørger nye kompetencer i arbejdsstyrken, fx mere viden om automation, brug af data og teknologibrug/it.

Derfor vil såvel partierne i Folketinget som dansk erhvervsliv gerne have flere faglærte, der tager en videregående uddannelse, for det er dem, der skal løfte produktions Danmark.  

I VækstplanDK er der afsat 1 mia. kr. frem mod 2020 til mere og bedre videreuddannelse (VEU-milliarden) - ikke mindst til faglærte, der ønsker en videregående uddannelse og særligt inden for det tekniske og produktionsrettede område.

Pengene anvendes primært til forhøjet taxametertilskud, og dermed sænkes brugerbetalingen betragteligt for en akademiuddannelse.  

Og hvis Danmark skal nå klimamålene og fastholde positionen som et af verdens dygtigste lande indenfor energioptimering i boliger og forsyningsanlæg, skal vi have flere med den nyeste viden. Lige nu er der nemlig mangel på blandt andet energiteknologer.

”EU er det primære aftagermarked af dansk energiteknologi, og potentialet er stort. Frem mod 2035 skal landene i EU udskifte og opbygge, hvad der svarer til omkring 80 procent af deres nuværende elkapacitet. Det eksportpotentiale kan vi i Danmark udnytte, hvis vi griber det rigtigt an. Vi skal fastholde en klar kurs og sikre et velfungerende samarbejde mellem myndigheder, industri, vidensinstitutioner og kunder,” skriver Jakob Askou Bøss, Vice president, Dong Energy.

I dag har Janus Hendrichsen været til eksamen i valgfaget VE-Solcelleteknik. Valgfaget var den sidste prøve, før godkendelsen i hele uddannelsen var hjemme.

Den nye uddannelse AU i Energiteknologi får dermed sin første dimittend, der skal sikre miljøet såvel som Danmark som intelligent produktionsland.

Fakta:

AU i Energiteknologi er en modulopbygget uddannelse, som kan tages af erhvervsaktive, der ønsker en videregående uddannelse inden for energirenovering og vedvarende energi, som er en del af den nødvendige omstilling inden for bolig, håndværk og industri.

Siden uddannelsens start i september 2014 har 29 personer taget det første modul på AU i Energiteknologi på Københavns Erhvervsakademi (KEA).

Læs mere om uddannelsen her.


Yderligere oplysninger om uddannelsen kan fås hos:

Jens Højmann

Tlf. 30 89 17 32

E-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Lars Thore Jensen

Tlf. 24 66 80 52 

E-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.