Lige nu deltager 4.000 unge i 83 byer verden over i årets Global Goals Jam. Også på KEA jammes der med forskellige bud på chatbots.

KEA-studerende og elever fra H.C Ørsted Gymnasium sidder fordelt i grupper og brainer løs på deres chat bot-ideer.

Det er Dag 2 i det tre dage lange Global Goals Jam. I går fik de opgaven, som er stillet af ActionAid: skab en chatbot som kan afhjælpe ulighed. I morgen skal de præsentere deres løsninger og den bedste ide kåres.

GGJ22019 6Selve teknikken bygger på Microsoft Messenger og tager kun 30 minutter at bygge. Men hvad chatbotten skal afhjælpe og hvordan den skal gøre det, kræver mere end 30 minutter.

Grupperne er nået langt midtvejs i forløbet. Og har valgt at tage udgangspunkt i vidt forskellige ting. Opgaven tager udgangspunkt i FNs verdensmål nummer 10, der handler om ulighed:

”Vi kan ikke opnå bæredygtig udvikling, hvis vi udelukker en del af jordens befolkning.”

Gruppe 4, som kalder sig Towa, arbejder på en chat bot, der skal yde lektiehjælp til børn i underklassen, som en hjælp til at bryde den sociale arv og skabe mere lighed – og er møntet på børn i hele verden, fra den afrikanske slum til det ressourcesvage barn i Danmark.

”Børnene skal mødes af personaer bygget på kendte mennesker – det kunne være J.K Rowling, der hjælper med engelsk grammatik. Det er meningen at bot’en skal yde hjælp nu og her, men også blive en slags mentor over tid, som popper op og spørger, hvordan det går med kommaerne, og hvordan de har det.”

Det er klart, at bot’en ikke kan svare på alle spørgsmål i verden. Men det er heller ikke meningen, at børnene skal have svar på, hvad 3 + 8 er, snarere at de skal have hjælp til, hvordan man plusser.

Ligger det udenfor bot’ens område, sendes børnene videre via et kvalificeret link til en anden kilde.

GGJ22019 8De studerende er her, fordi de gerne vil løse de udfordringer, som ligger bag FNs udviklingsmål via innovation og samarbejde med andre studerende (fra andre institutioner og lande) er midlet.  

De unge arbejder i designsprints og med en skræddersyet metode-værktøjskasse udviklet af Digital Society School i Amsterdam og KEA.

Gruppe 5, som kalder sig Equal action, sidder og udvikler på en chatbot, der skal hjælpe immigranter med den ofte indviklede og svære proces det er at flytte til et andet land.

Hvad skal man opfylde for at få lov at blive, hvor finder man forskellig information, hvordan søger man om visa – er det overhovedet et krav?

Lige nu hjælper bot’en med at komme fra et andet sted i verden og til Danmark, men tanken er, at det skal være alle lande i verden og at bot’em skal kunne hjælpe på mange forskellige sprog. Lige nu er sproget engelsk.

“Tanken er ikke, at vi skal løse de immigrationsproblemer, der er i verden, men at gøre processen nemmere, hvis du gerne vil rejse til et andet land. At komme til Danmark og få al den information, du har brug for er næsten umuligt uden hjælp – hvad end du er flygtning eller udvekslingsstuderende. Ulighed er mange ting – det er folk der dør af sult i Afrika, men det er også folk, som opholder sig i et andet land og ikke føler sig lige, med dem der bor der.”

Helt lavpraktisk er chatbot’en også med til at øge ligheden. Data er nemlig meget dyrere i fx Afrika, end det er i Danmark. Og når bot’en samler al information og hurtigt hjælper flk videre betyder det mindre søgning, mindre data og dermed færre penge.

Gruppe 5 består af både KEA-studerende – danske og internationale - fra både Byg og Digital samt elever fra H.C Ørsted Gymnasium.

”Det har fungeret rigtig fint, og vi har en god gruppe dynamik kørende,” lyder det samstemmende fra gruppen.

Hos Mellemfolkeligt Samvirke/ActionAid håber de på at få en masse spændende ideer til deres arbejde med chatbot-teknologien:

"Nye vinkler og tilgange, der kan være med til at udfordre os. Det er interessant at inddrage unge, der selv er under uddannelse i idéudviklingen af vores chatbot, og afprøve chatbot-teknologien som en ny tilgang til læring. Hos Mellemfolkeligt Samvirke samarbejder vi generelt med unge om en række forskellige initiativer, og vi er både interesserede i at lære fra de unge, der har meldt sig til Global Goals Jam, og det er også en mulighed for at oplyse de unge, om det arbejde vi laver i Mellemfolkeligt Samvirke," siger Laura Bonderup Jensen. 

De studerendes arbejde bliver delt med design teams rundt omkring på kloden via #GlobalGoalsJam. Og en video med nogle af de studerendes løsninger vil blive vist på UNDP Social Good Summit i New York.

I år var fjerde gang, at unge fra hele verden jammede om at skabe bæredygtige løsninger til inspiration for andre. Ikke mindst vores ledere.  

Du kan se meget mere – også fra de 72 andre jams rundt omkring i verden, herunder Kampala, Amman, Tokyo, Rio de Janeiro, Amsterdam – her:

https://twitter.com/GlobalGoalsCPH

https://www.instagram.com/global_goals_cph/

https://www.facebook.com/Global-Goals-Jam-CPH-324804691661154/