Høje-Taastrups nye rådhus skal bygges i CO2-krævende beton, men Byg-studerende viser, hvordan det istedet kan gøres bæredygtigt – og smukt – i træ.

Til august afholdes den internationale Build in Wood-konference og en gruppe studerende fra KEAs internationale bygningskonstruktøruddannelse er blevet bedt om at præsentere deres bud på Høje-Taastrups nye rådhus: en smuk træbygning i ni etager.

De studerendes projekt viser, at kommunens kommende domicil ligeså vel kunne være udført i klimavenligt træ fremfor CO2-belastende beton.

De bæredygtige argumenter for træbyggeri er mange. Byggebranchen er en af ​​de største bidragydere til den negative klimapåvirkning, og træbyggeri kan spare os for meget CO2-emission. Så hvorfor bruger vi ikke mere træ? De største udfordringer er manglen på viden og praktiske oplevelser. Politiske og juridiske anliggender gør det også vanskeligere, tidskrævende og dyrere at vælge træ- og træløsninger.

De studerende har udviklet konstruktionstegninger, budgetter, tidsplaner, materialeanalyse og ikke mindst en komparativ analyse af CO2-aftrykket for deres projekt udført i henholdsvis en trækonstruktion og betonkonstruktion.

Skærmbillede 2020 06 23 kl. 14.36.59”Danmark er førende indenfor beton, og af samme årsag er vi også vant til at arbejde med dette materiale. At bygge en så kompleks bygning i træ er stadig en niche i den danske byggeindustri og kan stadig forekomme fjernt for alle parter i byggeprocessen,” siger Cecilie Sletsjøe, fra Gruppe 2 på 4.semester.

Og netop Cecilie og hendes medstuderende er nøglen til at ændre på det, siger Livio Lamartina, lektor på KEA Byg:

”Vores studerende er fremtidens medarbejdere og ledere, så når de undervejs i deres uddannelse får viden og en bevidsthed om træ, men også andre alternative materialer til fx isolering, så kommer de til at tilbyde andre løsninger og byggerier, når de er færdige. Vi redder måske ikke verden fra den ene dag til den anden, men KEA viser de studerende fremtidens materialer og andre alternativer, så de får en bredere viden og helt anden palette at arbejde med, og det gør en forskel for fremtidens byggerier.”

Hvorfor vælger en kommune som Høje-Taastrup ikke træ?

”Det er ikke så meget kommunen, som det er alle underleverandørerne på projektet, som ikke har viden om træ, og så er det nemmere at bygge i beton, fordi de er vant til det. Og i første omgang er det også billigere, men kigger man på livscyklus og bæredygtighed ændrer regnskabet sig, og så vinder træ,” siger Livio Lamartina, lektor på KEA Byg.

På Build in Wood, som finder sted 25.-26. august i Docken, København, vil flere hundrede interessenter, praktikere og politikere samles for at diskutere og forbedre potentialet ved byggeri i træ.

For eksempel er der oplæg af en førende forsker indenfor livscyklus-vurdering med fokus på CO2 aftrykket for træbyggeri sammenlignet med beton byggeri.

Gruppe 2 består af Michał Chyliński, Adrian Petersen, Matylda Pietrzyk, Cecilie Sletsjøe

og Kalina Slominska.