Studerende på Sustainable Fashion, Fashion Management og Pattern Design har designet bæredygtige styles og skabt et bæredygtigt koncept for det danske brand Ganni.

Modebranchen skal ændres radikalt, hvis vi ikke skal drukne i forurening og løbe tør for ressourcer.  Det er først og fremmest forbrugerne, der sidder med magten, fordi vores køb eller mangel på samme styrer markedet.

Men det er også  de studerende på KEA, for det er dem, der kommer til at udgøre branchens fremtidige aktører.

Alle uddannelserne på KEA Design bygger på bæredygtighed. Det handler om at skabe en berettigelse for modeindustrien nu og i fremtiden. Det kræver viden, færdigheder og kompetencer at finde og udvikle nye bæredygtige designløsninger.

Men det er også vigtigt, at disse udfordringer sættes ind i en praksisnær kontekst og derfor samarbejdes der med virksomheden Ganni i dette modul.

Samarbejdet med Ganni mundede ud i flotte kreationer og et helt koncept, en inden da arbejdede de studerende i tre faser.

Fase 1 var en intens, tværfaglig workshop som mundede ud i et ambitiøst manifest målrettet Ganni.

Fase 2 tog udgangspunkt i manifestet og studerende fra Sustainable Fashion og Fashion Management kom med konkrete løsningsforslag i forhold til miljø, produktion, sociale forhold og påvirkningen på naturen. En løsning var blandt andet, at Ganni kan undgå kemikalier til indfavning ved at bruge en bormuldssort som fra naturens side findes i tre forskellige farver.  

I projektets 3. fase tog Pattern Design studerende over og arbejdede videre med udvalgte designoplæg i forhold til produktudvikling, bæredygtighed, intern/ekstern kommunikation og kulturforståelse, konstruktion, graduering og materialelære.

Du kan se de studerendes design på udstillingen ’Future of Fashion’ som åbner i dag I biblioteket på KEA Guldbergsgade og løber frem til 22. marts 2018. 

”Vi som undervisere oplever, at de studerende får en god forståelse for bæredygtighed I modebranchen, når de arbejder tværfagligt med FN’s verdensmål igennem hele værdikæden. Og at de kan komme rigtigt langt, når de trækker på hinandens fagligheder i processen,” siger Berit Konstante Nissen. 

De studerende fra Sustainable Fashion, Fashion Management og Pattern Design har arbejdet ud fra følgende målsætning:

"Forestil dig en modeindustri, der giver værdi for alle i værdikæden. Hvor kvindelige tekstilarbejdere behandles med respekt i et sundt miljø, hvor modebranchen kommunikerer sunde kropsidealer, der tilfører ungdommen selvtillid, og hvor tøj forbedrer liv og sundhed rundt om i verden og samtidig sikrer bæredygtigt forbrug og produktionsmønstre. En fremtid, der bygger på at skabe velstand og som samtidig genopretter og opbygger menneskelig, social, naturlig og produktionsmæssig kapital.”

I september 2015 underskrev 193 lande i FN 17 verdensmål for bæredygtig udvikling (The Sustainable Development Goals, SDG-erne). De 17 mål favner bredt lige fra at afskaffe fattigdom, sikre et sundt liv for alle og fremme trivsel for alle aldersgrupper, opnå ligestilling mellem kønnene, styrke kvinders og pigers rettigheder og muligheder samt sikre bæredygtigt forbrug og produktionsformer” (UN SDGs). Udfordringerne er mangfoldige og også ofte af en ‘wicked’ karakter. Ved at arbejde med målene kan der skabes et bedre verdenssamfund og modebranchen kan være med til at gøre en forskel.

Ovenstående mål er en del af det næste Youth Fashion Summit (YFS) hvor mere end 100 internationale studerende med forskellige baggrunde indenfor mode og bæredygtighed mødes i København.