EU-samarbejde vil revolutionere læringsprocessen ved at gøre det muligt at tjene penge på bæredygtige færdigheder. Systemet belønner studerende indenfor byggesektoren med kryptovalutaen CERTcoin. KEA skal levere softwaren.

Uanset om du er studerende på en byggeuddannelse eller allerede er i arbejde, er tanken, at der skal være belønning ved kasse 1, hver gang du opnår en færdighed, der bidrager til bæredygtigt byggeri. Belønningen sættes ind på en individuel læringskonto, hvor man kan spare op på et færdighedsbarometer eller veksles til certifikater. Tanken er, at det skal være en lettere tilgængelig, mindre tidskrævende og konkurrencedygtig måde at opgradere både dem der står med værktøjet i hånden, og dem der sidder bag skrivebordene i byggebranchen.

Projektet hedder ARISE, er finansieret af EU og en del af Horizon 2020 og består af ni samarbejdspartnere, herunder KEA.

Men hvorfor nu alt det postyr, tænker du måske. Det er, fordi EU har sat som mål, at alle byggerier er CO2 neutrale i 2050, og det kræver, at byggebranchen over en bred kam mestrer kompetencer og værktøjer som for eksempel BIM. Og det kommer ikke til at ske af sig selv, så CERTcoin er et forsøg på at sætte skub i motivationen.

Skærmbillede 2021 02 25 kl. 13.50.16”Branchen ved ikke, hvordan de skal bære sig ad med at nå målene. Vi kommer til at kunne tilbyde dem en app, hvor de kan få kompetencerne. CERTcoin er en kobling mellem BIM, bæredygtighed og blockchain. KEA er kendt for, hvor dygtige vi er til BIM – vi er de første, man ringer til, når det handler om BIM. Vi skaber viden om, hvordan man bygger bæredygtigt, og hvordan man kan bruge teknologien til at komme i mål. Det er til stor gavn for danske virksomheder, fordi vi laver det arbejde, de ikke selv har ressourcer til,” siger Cladio Spatziani Testa, uddannelseschef på KEA Byg.

KEA får 65.000 euro fordelt over de næste to år til at udvikle den software, der styrer point-systemet, som er baseret på blockchain, fordi det giver mulighed for track & trace og er tæt på umuligt at snyde med.

Men for KEA betyder projektet mere end en pose EU-penge til forskning og udvikling, det er også en kæmpe anerkendelse og super prestigiøst at være en af de ni institutioner i ARISE:

”Det betyder, at vi nu er en del af superligaen. Men udover prestige, får vi også nye metoder og teknologier ind i vores uddannelser blandt andet i kraft af de seks ’pakker’, som de andre institutioner i ARISE leverer, og som KEA får del af. Projektet betyder unik eksponering af KEA både nationalt og internationalt overfor virksomheder og eksperter.”

Byggebranchen har allerede BIMcert, som er et program, hvor man kan lære BIM. Problemet er bare, at der ikke er nogen belønning, når du gør det.

CERTcoin er et forsøg på at give folk en belønning, hver gang de består et modul. Så i løbet af fx et år samler du måske 50 coins, som du kan fremvise, når du søger eller skifter job.

På sigt kan man forestille sig en job-portal hvor man kan søge efter medarbejdere, der har optjent coins indenfor det område, virksomheden efterspørger.

”Det er pan europæisk, så hvis du kommer fra Makedonien og kan vise, at du er BIM-ekspert, så kan du kan få coins, som tæller ens i hele Europa. Og måske lige så vigtigt: hvis du bruger dine færdigheder ude i virkeligheden, og gør den mere bæredygtig, optjener du også coins,” siger James Harty, lektor på KEA Byg.

ARISE ledes af Belfast Metropolitan College med otte andre europæiske partnere, herunder KEA. De ni partnere i projektkonsortiet er:

• Belfast Metropolitan College, Nordirland

• Technological University Dublin, Irland

• Institutforskning i miljø, anlæg og energi, Skopje, Makedonien

• Stichting, ISSO Holland

• Conseil des Architectes D Europe Bruxelles

• IBIMI - Italien

• Building Changes, B.V. Holland

• KEA - Copenhagen School of Design and Technology Denmark

• Instituto Superior Technico, Portugal