De seneste to måneder har tre udenlandske studerende været i praktik i Material Design Lab og blandt andet lært at farve med bakterier og gro materialer af svampe og lave plastik af karofler.

Kan kombucha blive en erstatning for læder? Hvor vide er mulighederne for at farve med bakterier, og kan man virkelig lave emballage af kartofler? Svaret er ja.

På et bord ligger små stykker stof farvet med den smukkeste lilla farve i forskellige mønstre. De fleste ville formentlig aldrig gætte, at farven er skabt af bakterier, hvis der ikke stod en petriskål ved siden af, hvor bakterier som led i deres formering spreder sig. Denne bakterie er lilla, men det kunne også være andre farver.

I de seneste to måneder har tre studerende fra henholdsvis Tyskland og Sverige udforsket Material Design Labs fasciliteter og nørdet alternative materialer for at finde ud af, hvad der er muligt - eller måske rettere hvor meget der er muligt. Det er meningen, at deres dokumentation af processerne skal bruges i undervisningssammenhæng fremover.

De studerende har groet myceliumsvampe i forskellige forme, og det er ikke svært at forestille sig, hvordan dette materiale måske vil kunne erstatte flamingo, traditionel isolering med mere.

I biolab’et står runde og firkantede beholdere med det, de fleste vil kende som den sundhedsfremmende drik kombucha. Kombucha er lavet af en ’moder’, en scoby som laver en ’baby’ – en slimet fætter, som ikke desto mindre minder om læder, når den er tørret op, og blandt andet derfor er interessant at udforske i en materialesammenhæng. Der er dog et lille stykke vej endnu, eftersom materialet er følsomt overfor vand.

20181127 113145Pontus Törnqvist har skabt plastikposer og bestik af kartoffelstivelse, vand og glycerin.

Han blander ingredienserne og varmer dem op, indtil væsken tykner. Derefter skal materialet sætte sig og tørre ved hjælp af en dehydrator.

Derefter damper han materialet, så det bliver fleksibelt og han kan udstikke forskellige former for eksempel bestik.

Mængden af de forskellige ingredienser bestemmer materialets egenskaber og glycerinen giver fleksibilitet i en grad, så Pontus Törnqvist kunne skabe plastikposer.

”Materialet er perfekt til engangsprodukter såsom bestik og visse emballager. Det er ikke ligeså godt som konventionel plastik, og det er også hele pointen. Det skal være godt nok til formålet, men ikke mere end det. Engangsservice og plastikemballage er i virkeligheden alt for gode til deres formål. De har kapacitet til at vare i 450 år, men de fleste bruger dem i omkring 20 minutter. Hvis et produkt lavet af kartoffelplastik ender i naturen, nedbrydes det til jord i løbet af cirka to måneder,” siger Pontus Törnqvist.

Mellem 5-20 procent af en kartoffelhøst består af "grimme" kartofler og går til produktion af stivelse. Det gør produktionen af ​​kartoffelplastik cirkulær. Pontus Törnqvist tror ikke, at det vil udrydde vores enorme plastikforbrug, men det kan få os til at tænke os om:

”Et produkt som dette, der kan smides i naturen uden problemer, kan få os til at sætte spørgsmålstegn ved vores adfærd, når vi smider plastikprodukter ud. En anden vigtig pointe er at tilpasse materialet til det land, det sælges i. Hvis landet har stærkere majsproduktion end kartoffelproduktion, giver det mening at bruge majsstivelse i stedet.” 

For Magdalena Scala og Anastasia Meid har praktikopholdet i Material Design Lab givet mange forskellige perspektiver på det at gro organiske materialer fra både biologer, designere, undervisere og studerende.

”Det mest interessante og spændende var farvning med bakterier. Den violette pigmentproducerende bakterie, vi arbejdede med, hedder Janthinobacterium lividum. Vi har testet forskellige farve- og tørringsteknikker, for eksempel hvordan man styrer deres vækst, så farven danner et mønster.”

De to tyske studerende har tidligere arbejdet med kombuchaens scoby, som altid vokser fladt i en beholder for eksempel et glas eller en bøtte.

”Vi har forsøgt at dyrke den direkte i en tredimensionel form. Efter to måneders praktik har vi desuden forbedret vores arbejdsprocesser med organiske materialer, og fået bekræftet hvor vigtigt det er at dokumentere hvert eneste trin, når der udvikles et nyt materiale.” 

Skærmbillede 2018 11 29 kl. 21.40.51

Skærmbillede 2018 11 29 kl. 21.45.17

 

Se mere her.