Aske fra vandpiber, bål og komfurer kan blandes op og smøres på de interimistiske boliger i verdens flygtningelejre og dermed forhindre de altødelæggende brande. Ideen kommer fra Diana Saleh, som læser til bygningskonstruktør og har lavet humanitært arbejde i Libanon.

Verden over plages flygtningelejre af brande. Brande som på alle måder er ødelæggende for de mennesker, som i forvejen er yderst udsatte.

diana picture 3”En af de største bekymringer, som medarbejder i en flygtningelejr, er brandudbruddene. Lejrenes telte er forstærket med brandfarlige emner som træ, krydsfiner, bildæk og plastik, og hvert år er der brande, der slår ihjel, giver alvorlige brandskader og efterlader flygtningene uden tag over hovedet,” siger Diana Saleh, som studerer på 4.semester på bygningskonstruktøruddannelsen på KEA.

”Alt for ofte var vi vidner til livsfarlige ildebrænde i flygtningelejrene i Libanon. Der blev dedikeret budgetter og ressourcer til arbejdet med eftervirkningerne, men jeg oplevede ikke noget egentligt arbejde med forebyggelse.”

Men nu har Diana Saleh måske fundet en løsning, som både er såre simpel, gratis og bæredygtig: Aske.

Gratis og lige ved hånden

Aske er et allerede eksisterende og gratis affaldsprodukt, som kan genbruges til brandbeskyttelse. Og I flygtningelejre er der meget askeaffald fra vandpiber, bål og brændekomfurer.

WhatsApp Image 2022 02 23 at 10.10.08 PM 1Diana Saleh fik ideen til at bruge det allestedsnærværende askeaffald som brandhæmmende middel på telte og trækonstruktioner, da hun havde om brand og brandforebyggelse på studiet.

”Det er stadig et forsøgsprojekt, hvor jeg forvandler askeaffald til brandsikker beklædning ved at blande asken med andre materialer, som så kan smøres på,” siger Diana Saleh, som har lavet en række tests med forskellige blandinger i KEAs Material Design Lab og derefter testet brandhæmmeværdien.

”Jeg håber på at kunne arbejde videre med projektet, når jeg skal i praktik til august, og i det hele taget arbejde med camp management, camp infrastructure eller bare generel beskyttelse indenfor det humanitære område.”

Lektor Anke Pasold fra KEA Material Design Lab tilføjer, at det også er vigtigt at få testet og undersøgt blandingerne i den specifikke sammenhæng, de skal bruges, da det kan påvirke effekten.

”Men anvendelsen af et lokalt overskudsmateriale som løsning på et konkret problem er enormt vigtigt helt generelt set i lyset af klima og ressourcer.”