De unge søger mod uddannelser, hvor de kan gøre en forskel i den grønne omstilling, og hvor der er stor efterspørgsel fra erhvervslivet. Men lukningen af de internationale uddannelser kan mærkes.

Da klokken slog 12 og ansøgningsfristen til de videregående uddannelser udløb, stod det klart, at KEA-uddannelser som Datamatiker, Automationsteknolog, Energiteknolog og IT-teknolog er gået markant frem og har fået op til 50 procent flere ansøgninger end sidste år.

Kendetegnende for de uddannelser, der går mest frem er, at de ruster de unge til fremtiden og muligheden for at gøre en forskel – ikke mindst i den grønne omstilling.

Og så er det uddannelser, hvor der er meget stor efterspørgsel fra erhvervslivet.

”Helt overordnet er det rigtigt fedt, at vi ser så stor søgning til de uddannelser, hvor vi ved, at arbejdsmarkedet skriger på dimittender - de får nærmest job, inden de er færdige og til en god startløn. Og uddannelser som Energiteknolog og VVS bidrager direkte til den grønne omstilling ved at arbejde med energioptimering,” siger uddannelsesdirektør for KEAs digitale og tekniske uddannelser, Katja Munch Thorsen.

Danske virksomheder har brug for langt flere it-medarbejdere, end vi må uddanne

 

Hun peger desuden på, at den store stigning i søgningen til IT-teknolog og Datamatiker viser, at de unge – ligesom erhvervslivet - er enige i, at det er vigtige uddannelser – i sig selv, og som fødekæde til uddannelser som fx IT-sikkerhed. Desværre er de også dimensionerede, hvilket betyder, at der er fastsat et loft for, hvor mange ansøgere KEA må optage:

”Vi har fået lidt ekstra pladser på IT-teknolog, men både dén og Datamatiker er stadig dimensioneret trods desperate nødråb fra danske virksomheder, som har brug for langt flere it-medarbejdere, end vi må uddanne. Det samme gælder vores helt nye uddannelse i IT-arkitektur, som har fået imponerende mange ansøgninger, men som også er dimensioneret.”

IT og mennesker

En af dem, der har søgt ind på IT-arkitektur, er Klara Blauenfeldt:

IMG 1706”For mig er IT lig med muligheder – både karrieremæssigt, men også i forhold til at opfinde nye løsninger. Det er også en mulighed for at arbejde med mennesker, og samarbejde om hvilke løsninger der mangler, og hvordan de bedst kan udformes. Og så er det et kæmpe plus, at på KEA kommer man i praktik og laver projekter, fordi det betyder, at man får erhvervserfaring allerede inden, man er færdig. Desuden kunne det være virkelig fedt med nogle flere kvinder inden for it, og det bedste sted at starte er vel med sig selv. ”

Målet er mere bæredygtigt byggeri - og æstetik

Apropos nye uddannelser, så kan den populære uddannelse til Bygningskonstruktør, som KEA hidtil kun har udbudt på Nørrebro, nu også tages i Hillerød. Og det nye udbud har fået en flyvende start. Men at udbuddet af bygningskonstruktør i Hillerød giver god mening, er ikke ensbetydende med, at udflytningen af videregående uddannelser generelt er en god ide, eller vil lykkes andre steder.

”Vi glæder os over den gode søgning til Hillerød, som er første skridt i vores ambition om fortsat at kunne forsyne erhvervslivet med arbejdskraft, selvom vi ikke længere har de internationale uddannelser. Og spørgsmålet er stadig, om alle de uddannelsespladser vi generelt er pålagt at flytte ud også vil blive søgt og fyldt op,” siger rektor Steen Enemark Kildesgaard.

Lauritz Bodholdt har søgt ind i både Hillerød og på Nørrebro, fordi han gerne vil have flest mulige chancer for at komme ind. Drømmen er at arbejde med bæredygtigt byggeri:

Cv billede”Jeg drømmer om at kunne arbejde med både de tekniske, kreative og praktiske elementer og her er bygningskonstruktør fundamentet. Jeg har boet i København hele mit liv og set, hvordan bygningerne bliver mere og mere ensformige og af dårligere kvalitet.  Jeg vil gerne være med til at højne æstetikken og bygge i gode bæredygtige materialer.”

Lukning af internationale uddannelser er et tab for Danmark

Selvom KEA har oprettet ekstra pladser på en lang række danske uddannelser, kan vi konstatere, at søgningen til de danske uddannelser ikke er steget tilsvarende med de lukkede internationale pladser.

”40 procent af pladserne på de internationale uddannelser var besat af danskere. Vi har derfor holdt nøje øje med, om de ville søge over på de danske uddannelser, og det kan vi konstatere, at de ikke har gjort, fordi de - ganske forståeligt – har ønsket en international uddannelse. Og den har de nok fundet andre steder og i andre lande. Det er et tab for Danmark og danske virksomheder,” siger Steen Enemark Kildesgaard.  

Han glæder sig dog over, at KEA helt generelt har fået mange kvalificerede ansøgere, og at der på næsten alle KEAs uddannelser er flere kvalificerede ansøgere end pladser.

En af dem er Energiteknolog-uddannelsen, der er steget 46 procent, og som Martin Stenberg Vejen har søgt ind på:

”Jeg går meget op i, hvordan man kan optimere bygninger og sørge for, at de holder bedre på varmen og i det hele taget bruger mindre energi. Min morfar arbejdede med sådan noget, og helt tilbage fra jeg var lille, har bygninger og den måde de fungerer på været vildt inspirerende og fascinerende for mig.”

De uddannelser der er steget mest i år er:

  • Datamatiker - 50 procent
  • Energiteknolog - 46 procent
  • Automationsteknolog - 41 procent,
  • IT-teknolog - 22 procent
  • Økonomi & IT - 17 procent
  • Multi Medie Design - 13 procent.

KEA har modtaget 5.977 ansøgninger i alt
Samlet set stiger søgningen til KEAs danske uddannelser med 4 procent i forhold til sidste år.

Sammenligner man med tallene for sidste år, hvor det stadig var muligt at søge de internationale uddannelser, går søgningen til KEA samlet set 30 procent tilbage.