Frederik Egede Jørgensen fik afslag på smykkeuddannelsen, og endte med at studere til produktionsteknolog. Men det var præcis det, der skulle til for at lande drømmejobbet hos smykke-producenten Hanrej.

Hvis jeg skulle sætte mine penge på én uddannelse, så ville det uden tvivl være produktionsteknolog på KEA.” Sådan siger Esben Ulvbjerg CEO og medgrundlægger af smykke- og designvirksomheden Hanrej, som blandt andet står bag Brooklyn Beckhams yndlingssolbriller, og laver halskæder der hænger om halsen på Lenny Kravitz.

Skærmbillede 2023 03 30 kl. 14.40.05”Vi har længe forsøgt at finde det rigtige team til at løfte produktudviklingen og produktionen, som er ret kompliceret, når det kommer til smykker. Kreativitet er ikke nok, det kræver også en viden, om fx hvor bred en overflade skal være for at kunne støbes, og hvor tyk den skal være for ikke at knække. Vi havde prøvet mange forskellige faglige konstellationer, som på papiret var dygtige, men som ikke var 100 procent succes.”

På et par dage løste Frederik mange af de udfordringer, andre ville bruge ekstremt lang tid på.

 

Esben Ulvbjerg faldt i snak med Frederik Egede Jørgensen til et Hanrej event, og kombinationen af Frederiks evner og passion for design var præcis det, de havde brug for:

”På et par dage løste Frederik mange af de udfordringer, andre ville bruge ekstremt lang tid på. Alle kan få en ide, men at eksekvere den succesfuldt er langt sværere. Vi har haft mange praktikanter fra designuddannelser igennem tiden, men Frederik er et bedre fit, fordi han også forstår produktion og kan omdanne min kreative partners skøre ideer til faktiske produkter. Vi er så glade for, hvor meget han har effektiviseret vores produktudvikling. Efter kun en måned er han en integreret del af teamet, og vi har allerede aftalt, at han skal fortsætte hos os efter praktikken,” siger Esben Ulvbjerg.

Frederik Egede Jørgensen planlægger at læse overbygningen Produktudvikling & Teknisk Integration på KEA, så i første omgang bliver det i et studiejob, men på sigt bliver det en fuldtidsstilling.

”Han kommer til at få en stilling med det fulde ansvar for produktudvikling og design, fordi han har evnerne og er så dygtig. Han tegner nye smykker og har optimeret eksisterende smykker, ligesom hans renderinger og alle de digitale programmer han mestrer er guld værd.”

Full circle moment

Portrt 1For Frederik Egede Jørgensen er det lidt af et full circle moment. Han var nemlig fuldstændig vild med Hanrejs ting, som yngre, og Hanrej var en af grundene til, at han søgte ind på smykke-uddannelsen på KEA.

Frederik kom lige præcis ikke ind, men da han ringede for at få feedback på sin optagelsesprøve, blev han rådet til at overveje uddannelsen til produktionsteknolog.

”De forklarede, at smykkeuddannelsen er fra ide til smykker. Produktionsteknolog er fra ide til produkt generelt, så der er ingen grænser for, hvilken retning du kan gå i.”

Frederik Egede Jørgensen var dog ikke helt overbevist, fordi ”der stod noget med hydraulik på hjemmesiden”, og det lød ikke særlig kreativt, men han søgte alligevel ind og blev optaget.

”Sandheden er, at første og andet semester ikke var bomben for mig, men det er noget, man skal igennem, før man kan specialisere sig. Omvendt betød det, at jeg fik et fundament indenfor udvikling og produktion, hvilket jeg er vildt glad for nu, men dengang var jeg inches fra at droppe ud,” siger Frederik Egede Jørgensen.

Ingen kunst uden teknik

Skærmbillede 2023 03 30 kl. 12.54.22På 3.semester skete der en drastisk ændring. Her begynder valgfagene og dermed muligheden for at specialisere sig og tone uddannelsen i egen retning.

”Jeg valgte bæredygtighed i produktudvikling og cad/cam prototyping – hvilket gjorde mig i stand til at kunne gå fra ide og koncept til en færdig prototype. Det var den bedste beslutning,” siger Frederik og uddyber:

”Produktionsteknolog er mindre artsy og mere teknik, materialer og produktion. Mange tror, at mode- og designbranchen er kunst og krea, men virkeligheden er, at virksomhederne har brug for folk med tunge tekniske kompetencer og ikke kun dem, der kan lave en flot tegning. Alle der har lavet noget fedt har et hold af kompetente folk med tekniske og produktionsmæssige kompetencer. Jeg har en kunstnerisk tilgang, men bruger mine tekniske kompetencer,” siger Frederik Egede Jørgensen.

Jeg har fået det bedste af begge verdener.

 

Cirklen sluttedes, da Frederik står til det Hanrej-event og for længst har opgivet drømmen om at arbejde for dem, fordi han jo ikke kom ind på smykkeuddannelsen, men Hanrejs anden grundlægger Kasper siger til ham, at det er han da kun glad for, fordi de har meget mere brug for en der både kan designe og få deres produktudvikling, koncept og produktion til at spille. Og sådan gik det til, at Frederik kom i praktik og er blevet tilbudt et fast job i den virksomhed, der startede hele drømmen. Så hvorfor læse videre kunne man spørge?

”Jeg har fået mange stærke kompetencer og et sindssygt godt fundament, men jeg vil gerne være specialist, jeg vil gerne være endnu bedre. Når Hanrej, som går så meget op i æstetik, mener, at jeg kan lave renderinger, som er på kommercielt niveau, hvad kan jeg så ikke drive det til, hvis jeg specialiserer og dygtiggøre mig endnu mere ved at tage overbygningen,” siger Frederik.

”Og så produktudvikling vokset på mig. Engang skulle det være smykker, nu behøver det ikke nødvendigvis kun være det. Jeg kan lave smykker, men jeg kan også alt muligt andet. Jeg har fået det bedste af begge verdener.”