Det eneste Gustav Pedersen ville var at læse Designteknolog. Afslaget ramte som en mavepuster. I dag er taknemmelig, fordi det betød, at han opdagede uddannelsen til Produktionsteknolog.

Gustav Pedersen brugte sit sabbatår efter gymnasiet på at designe og lave tøj. Dels fordi det er hans store passion, men også fordi han vidste, at man skulle kunne fremvise et portfolie til optagelsesprøven til uddannelsen som Designteknolog.

Pedersen 016 redigeretKollektionen bestod af upcycled genbrugstøj – altså brugt tøj, som han tilførte ny værdi ved at give et andet udtryk.

Prøven var i påskeferien, men Gustav måtte vente helt til 26.juli for at få svar på, om han var kommet ind på drømmeuddannelsen. Den eneste uddannelse, han havde søgt.

Gustav fik afslag.

Det var på ingen måde planen. Og han havde ikke lyst til et sabbatår mere.

Efter at have sunder sig lidt, begyndte Gustav Pedersen at kigge mere bredt på sine ønsker – behøvede det at være tøj, han skulle skabe – kunne det være andre ting?

”Det gik op for mig, at jeg egentlig havde mange ideer, som ikke handlede om tøj, at jeg ofte så ting og fik ideer til, hvordan man kunne optimere dem. Så jeg besluttede at kigge på KEAs andre uddannelser, fordi jeg synes, KEA er så fed en skole.”

Gustav Pedersen faldt over Produktionsteknolog og opdagede til sin overraskelse, at det grundlæggende var det samme – det handlede om at skabe.

”Jeg tænkte, fuck det, nu tager jeg min chance!” siger Gustav Pedersen, som kom til samtale. I sin ansøgning havde han skrevet, at han oprindeligt havde søgt ind på Designteknolog og underviseren gjorde meget ud af, at det her altså overhovedet ikke handlede om tøj, men det var Gustav Pedersen indforstået med.

Denne gang blev han optaget, og det, der i første omgang fremstod som en blind vej, endte med at være det helt rigtige.

”Det er faktisk mere mig. Produktionsteknolog giver en mere bredvinklet forståelse for produktion og processer. Havde det kun været tøj, havde jeg været mere låst. Der er flere muligheder og mere frihed til at prøve ting af. Fejler man, lærer man af det, klarer man det godt, så er det fedt,” siger Gustav Pedersen, som er super glad for sine fag:

”Materialevalg er for eksempel super væsentligt, og jeg er især vild med solid works, som er et 3-D tegneprogram, hvor vi bagefter kan gå ned i KEAs Makerlab og 3D-printe vores ting.”   

Screenshot 20190925 101927 01Allerede den første uge, blev Gustav udfordret, da de nye studerende blev bedt om at bygge en fuldt funktionel maskine:

”Og den skal være færdig til på fredag, siger I?! Heldigvis var der nogen i min gruppe, der havde lidt erfaring, men der er helt sikkert en ’find ud af, hvordan du vil gøre det-tilgang’ på studiet. Hvis ikke, du kaster dig ud i det, kommer du heller ikke til at lære det.”

Gustav Pedersen har fået de mentale døre blæst op. Men mode-drømmen er ikke helt udslukt:

”Produktionsteknolog giver adgang til at læse en Fashion top up, og jeg tænker egentlig bare, at det er ekstra fedt at komme med en anden baggrund end de fleste andre. Men måske ender jeg med også at gå produktionsvejen i min top up – du kan jo bruge den til alt muligt fra produktion af chokolade i fabriksskala til designerbriller,” siger han og fortsætter:

”Jeg fatter ikke, hvorfor folk ikke stå i kø til den her uddannelse. Man lærer så mange fede ting. Måske er det fordi, det er lidt uklart, hvad man kan blive, fordi uddannelsen spænder så bredt, men hvis du gerne vil skabe et produkt, så er Produktionsteknolog svaret.”

Hvad vil du sige til de unge, som får afslag?

”Tag det roligt, der skal nok være noget, der er lige så godt. Selvom man lige stresser op i momentet, er der altid en anden mulighed, der passer til en. Men du skal virkelig huske at være åben. Hvis jeg ikke havde været åben, havde jeg ikke fundet den her uddannelse og været glad.”