KEA er den eneste konstruktøruddannelse, der udbyder undervisning i Facilities Management, og pengene fra Nordic Built skal bruges til yderligere at udvikle de studerendes kompetencer indenfor processen, der sikrer, at byggerier lever op til forventningerne fra tegnebrættet.

Facilities Management og Comissioning handler groft sagt om at sikre at byggerier – hvad enten der er tale om renoveringer eller nybyggerier – rent faktisk lever op til de løfter og forventninger, som aftagerne har, og at driften af det færdige byggeri er så optimal som muligt.

Det kan synes som en selvfølge, at det færdige byggeri skal fungere og leve op til det, man i sin tid blev enige om, men desværre er det ikke altid virkeligheden, i en byggeproces, hvor der er flere interessenter.

”I Danmark skal vi i gang med at bygge nye hospitaler og andre store offentlige byggerier, og her er denne proces ekstremt vigtig, fordi det nytter jo ikke noget, at lægen kommer ind og ikke kan bruge operationstuen,” siger Mattias Straub, underviser i Facilities Management og projektleder på KEA.

Facilities Management og comissioning er relevant for kommercielle byggerier såsom kontorbygninger samt industri og boligforeninger. De største omkostninger til byggerier er ikke nødvendigvis opførslen af dem, men derimod den efterfølgende drift og vedligehold, hvis man kigger på det over 30 år, hvorfor der er store uudnyttede potentialer at hente.

Facilities Management har altså både en økonomisk, en social og en miljømæssig dimension. 

Unikt for KEA

KEA er den eneste bygningskonstruktør-uddannelse, der tilbyder undervisning i Facilities Management:

”Vi har en stræk kernekompetencer her, og det er noget, vi satser på, fordi vi kan se, at det er et vigtig område, og at aftagerne er meget glade for, at vores studerende kan det her,” siger Mattias Straub.

Nordic Built, som har bevilliget de to millioner, arbejder med bæredygtighed indenfor bygeriet i Norden ud fra et bæredygtigheds charter på 10 punkter.  KEA skal sammen med VIA i Horsens, og to universiteter i Göteborg og Tronheim (Charimers og NTNU) udvikle de studerendes kompetencer og udbrede Facilities Management og comissioning.

”Det handler grundlægende om at kvalitetssikre undervejs – at stoppe op med jævne mellemrum og gå dokumenterne igennem i stedet for bare at køre derudaf. Og det bliver kun vigtigere og vigtigere, fordi byggerier i stigende grad blandt andet består af tekniske installationer, som er meget komplicerede,” siger Mattias Straub.