Louises gode råd til KEA studerende og KEA Alumner. "Fortsæt med at være en aktør og ikke en tilskuer. Tag initiativ og vær med til at sætte en agenda i de virksomheder, der endnu ikke har set fordelene ved at arbejde med bæredygtighed."

Louise L. er uddannet som Designteknolog- Fashion Management i 2016. I dag arbejder hun med selvstændigt virke (@arvestykke), hvor Louise syer patchwork af kasseredetekstiler i samarbejde med en social økonomisk systue

Q & A:

Louise17Louise11

DEt OM Kea...

Q: Hvordan vil du beskrive KEA med ét ord?  
A: "Proaktiv."

Q: Hvad var dit yndlingsmodul?
A: "Min studiegruppe vandt en H&M konkurrence, hvor vi pitchede og udviklede et bæredygtigt koncept ift. tøjindsamling, som H&M efterfølgende implementerede. Det bedste var følelsen af at løfte opgaven sammen. Studiegruppen var sammensat som i en virkelig mode – og livsstilvirksomhed, med en studerende fra Fashion Managment (indkøb og produktion), Pattern making, Sustainable design og markedsføring. Dette er et godt eksempel på, hvordan KEA omsætter teori i praksis, ved at anvende virkelige virksomhedscases. Læringsmetoden har lært mig at tage initiativ og se nye muligheder, hvilket er langt vigtigere end at opnå en høj karakter."

Q: Hvad er dit yndlingsminde fra KEA?
A: "Vores studietur til Istanbul, hvor vi besøgte leverandører af strik, print, væv og jeans. Det var en øjenåbner at se, mængden af tøj, der produceres hver dag. F.eks. så vi en ZARA kjole, der blev produceret i 300.000 oplag. Vi så også, hvordan fabriksarbejdere sleb jeans med håndkraft, for at give bukserne finish. Jeg trak på denne oplevelse, da jeg arbejdede med unge, som troede at deres tøj blev syet af robotter. Derudover var det også bare en mindeværdig tur, hvor klassefællesskabet opstod."

Q: Hvis du kunne gå tilbage i tiden og ændre en ting fra dine studier på KEA, hvad ville det så være og hvorfor?
A: "Jeg kunne godt have ønsket et større fokus på cirkulær og social økonomi. Fra 2023 indføres en lov i Danmark, og senere hele EU, som forbyder at afbrænde (brugte) tekstiler. Loven vil ændre måden vi designer, producerer og markedsfører tøj. Derudover ville det være værdifuldt med mentorordninger både på studiet og i virksomhederne, som det ses i lægeverdenen. Viden om lønforhandling, ansættelseskontrakter og bogføring havde også været brugbart."

Louise12Louise6

DET KARRIERE-RELATEREDE...

Q: Hvad var dit første job efter dimissionen fra KEA og hvordan fik du det? 
A: "Man skal være heldig for at få et arbejde i mode – og livstilsbranchen, derfor søgte jeg også andre brancher. Jeg sagde ja til en stilling som kreativansvarlig pædagog i et værksted for unge mellem 10-18 år, fordi jeg så det som en mulighed for at arbejde med mennesker og være med til at forme de næste generationer. Jeg blev ansat på baggrund af min anderledes indgangsvinkel og mit tidligere studiejob i KEA Makerlab, hvor jeg vejledte mine medstuderende i skolens værksted. Som pædagog tog jeg initiativ til et iværksætterprojekt med de unge, inspireret af mine studier på KEA. Jeg blev også udnævnt til uddannelsesambassadør og digitalansvarlig, så på den måde har jeg kunne bruge mine uddannelser på mange måder."

Q: Hvad ville du gerne være da du var yngre og hvordan passer det med det du laver i dag? 
A: "Jeg har altid været drevet af at gøre en forskel. Som helt ung drømte jeg om at arbejde med genbrug, indretning og mennesker, hvilket jeg på sin vis har fået opfyldt. Det er spændende at undersøge, hvordan indretningen er med til at påvirke vores krop og psyke. Personligt synes jeg indretningen halter på mange institutioner, men KEA Guldbergsgade skiller sig positivt ud med biblioteket, moderne lyskunst i kantinen, eller da jeg var med til at etablere en studiebutik, hvor der ikke var langt fra ord til handling."

Q: Hvad er det bedste ved den vej du har valgt? 
A: "At jeg har kunnet sammensætte min egen uddannelse. På KEA lærte jeg ikke kun om indkøb og produktion men om hele værdikæden for et produkt, herunder marketing, konceptudvikling, økonomi m.m. Det har gjort, at jeg kan varetage og byde ind med mange slags opgaver i en virksomhed. Derudover har jeg lært at ingen kæde er stærkere end det svageste led.

Men den kreative vej, har ikke været lige let. Jeg har oplevet lidt af hvert i mode – og tekstilbranchen som jeg gerne vil være med til at ændre på. Blandt andet er jeg repræsentant i et uddannelsesudvalg, hvor jeg har fokus på at være et talerør for de studerende og nyuddannede."

 Louise 18Louise 18

DET PERSONLIGE...

Q: Har du en podcast eller bog du kan anbefale? 
A: "Podcasten om pseudoarbejde med Dennis Nørmark har nogle tankevækkende betragninger såsom at man for 100 år siden spåede at vi i dag ville arbejde 15 timer i gennemsnit pga. effektiviseringen, i stedet er vi desværre stressede som aldrig før.

Bogen ”Sig du ka li mig” af Astrid Haug, som handler om SoMe og følger-engagement."

Q: Hvilken personlig præstation er du mest stolt af, og hvorfor?
A: "Ved at have mit eget kreative virke, får jeg mulighed for at eksperimentere med cirkulær og social økonomi i praksis, blandt andet ved at samarbejde med en social økonomisk systue og anvende kasserede tekstiler fra Ikea og Skandinaviens førende sorteringscentral. Projektet blev udvalgt til udstillingen ”Circular Furniture days”, afholdt af LD Cluster som fandt sted på Design Museum Danmark. Det var en præstation fordi jeg formåede at projektlede i praksis. Jeg er stolt af både at vide og kunne."

Q: Hvilket godt råd vil du give KEA studerende eller andre KEA Alumne? 
A: "Fortsæt med at være en aktør og ikke en tilskuer. Tag initiativ og vær med til at sætte en agenda i de virksomheder, der endnu ikke har set fordelene ved at arbejde med bæredygtighed. Vi har en viden som skaber værdi for virksomhederne og som de efterspørger, det skal vi ikke blive i tvivl om. Søg arbejde i de virksomheder, hvor du kan spejle dig i deres værdier, og husk at tage rundsavene af albuerne, vi når længere ved at samarbejde og netværke."

 

CONNNECT MED LOUISe på LinkedIn

@arvestykke på instagram