"Jeg er glad, hver dag jeg går på arbejde, og jeg kan se mig selv udføre dette resten af mit arbejdsliv. Det er ikke nemt for unge mennesker i dag at ramme rigtigt, når der er rigtig mange forskellige muligheder af jobs, men man er ikke i tvivl, når man gør det."

Mads Pico Bjergaard er uddannet automationsteknolog i 2016. I dag arbejder han som Process Automation Engineer / Automation Project Manager hos Chr. Hansen A/S. Vi har snakket med ham om KEA, arbejdet og en lille smule om det personlige.

DET OM KEA...

Hvordan vil du beskrive KEA med ét ord?

Mads: "Erhvervskoncentreret – Det giver mening, det man lærer og gennemgår på KEA, og det man bliver udsat for i erhvervslivet efterfølgende."

Hvad var dit yndlingsmodul/eller din yndlingsunderviser?

Mads: "De tekniske moduler var mest mig, da jeg kommer fra elektrikerfaget. Jeg var til at begynde med optaget af robotter og deres forskellige måder at virke på, alt efter design. Senere i uddannelsen blev også de virksomhedsmæssige moduler interessante, dog i en mindre grad."

Hvad er dit yndlingsminde fra KEA?

Mads: "Jeg har mange gode minder fra KEA. Både minder hvor fag med teknisk udstyr holdt én på campus til sent om aftenen, for at få det til at virke bedst muligt, eller bare for at få det til at virke. Minder hvor klassen havde gamer-aften i klasselokalet. Minder fra KEA Connect hvor vi med de bedste evner skulle reklamere for Automationsteknologuddannelsen, dog med et uheldigt udfald ved at smadre et bord med en robotarm. Og mange andre minder, som os fra KEA-klassen snakker om den dag i dag, når vi mødes ude i virkeligheden."

Hvis du kunne gå tilbage i tiden og ændre en ting fra dine studier på KEA, hvad ville det så være og hvorfor?

Mads: "Jeg ville inddrage erhvervslivet mere i uddannelsen. Ved at synliggøre både store virksomheder med massefylde og mindre virksomheder på nicheområder gennem skolemodulerne, gør at studerende lærer behovet og mulighederne i jobmarkedet bedre at kende. Herefter kan man kombinere det med egne interesser, og det gør, at ens tanker omkring individuelle interessante underliggende fagområder kan matches op mod en drømmevirksomhed hurtigere og tidligere i ens arbejdsliv."

DET KARRIERE-RELATEREDE...

Hvad var dit første job efter dimissionen fra KEA og hvordan fik du det?

Mads: "Mit første job efter KEA er stadig mit nuværende job. Gennem KEA fik min medstuderende og jeg mulighed for at deltage ved seminarer afholdt af DAU (Dansk Automationsselskab). Her overværede vi præsentationer fra forskellige virksomheder, og en spændende livligt-talende person fra Chr. Hansen gav en mindeværdig præsentation. Emnet i præsentationen husker jeg ikke helt, men selve ham og energien i hans udstråling husker jeg. Derfor sendte jeg min første praktikansøgning, af mange, til Chr. Hansen, og var så heldig, at de havde tid og plads til mig."

Hvad ville du gerne være, da du var yngre, og hvordan passer det, med det du laver i dag?

Mads: "Jeg har altid haft en teknisk god indsigt. Jeg splittede gerne elektronik ad, for at se hvad der gemte sig indeni, og som ung teenager uden evnerne til at sætte det korrekt sammen igen, og senere hen med evnerne til at bygge min egen PC. Men lige hvad den tekniske interesse skulle bruges på var måske ikke så klart for mig. Der findes så mange forskellige tekniske fag i dag, så det er vel mere held end så meget andet, at jeg er landet her som Automationsteknolog i dag."

Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud som Automation Engineer hos Chr. Hansen?

Mads: "Jeg er ansat i afdelingen Global Engineering, som har til opgave at varetage alle projekter, der ikke har med vedligehold af udstyr at gøre. Det vil i grove træk sige projektering og programmering af nyt udstyr og/eller optimering af eksisterende udstyr.

Projekterne kan vare alt fra få måneder til flere år. Det afhænger jo i de fleste tilfælde af kompleksiteten og størrelsen af projektet. I ”Global Engineering” har vi også bygningskonstruktører, procesudviklingsfolk, tekniske tegnere, projektledere, m.fl. og så automationsfolk."

Hvad er det bedste ved din karriere?

Mads: "At have fundet det rette job for mig. Jeg er glad hver dag jeg går på arbejde, og kan se mig selv udføre dette resten af mit arbejdsliv. Det er ikke nemt for unge mennesker i dag at ramme rigtigt, når der er rigtig mange forskellige muligheder af jobs, men man er ikke i tvivl, når man gør det"

DET PERSONLIGE...

Kan du fortælle os en sjov/anderledes ting om dig selv, og hvordan du bruger den i dagligdagen? En kompetence eller en ting kun få kender til.

Mads: "Jeg ved ikke, om det er sjovt, men jeg vælger at tro, at det er anderledes, og det er meget personligt. Jeg fokuserer i hverdagen meget på, hvordan jeg kan blive ”et bedre menneske” overfor andre, forstået på den måde at jeg gerne vil blive bedre og bedre til at kigge indad. Jeg fokuserer f.eks. meget på, hvordan andre mennesker opfatter mig som person.

Min personlighed, som den nu engang er, kender jeg både de positive og de negative træk ved. Derfor ved jeg også, at jeg naturligt har svært ved eksempelvis at stole på folk. Dette er ikke fordi, jeg er blevet skuffet af kollegaer før, men et personligt træk som jeg ikke er stolt af, og derfor arbejder med dagligt. Alle mennesker, jeg arbejder med, er dygtige folk, og de fortjener den ros, det er at blive stolet på. Og for mig er det en meget vigtig egenskab at kunne kigge indad og arbejde med sig selv. Det er aldrig en dårlig ting at lave om på sig selv, hvis man ikke kan lide de træk, man selv er afsenderen af."

Hvad er din favoritbog at læse eller podcast at lytte til?

Mads: "Jeg bliver tit og ofte fanget af dokumentarer omhandlende teknologi og teknologisk udvikling. Alt fra SpaceX og deres historie til universets mange gåder, og hvordan vi har tænkt os at få alle de svar, vi søger der. Men også mere historisk kan man vel sige, hvordan teknologien har udviklet sig, hvilket tempo det er gået i, og nu går i. Jeg er vild med motorsport, netop fordi den teknologiske udvikling her er altafgørende, så jeg ynder at se Formel1 som et eksempel."

Hvilken personlig præstation er du mest stolt af, og hvorfor?

Mads: "Da jeg forlod TEC i 2010, var jeg overbevist om at jeg aldrig skulle sætte mine fødder på en skole som elev igen. Den gang var jeg 24 år, men mit hoved var ikke klar til mere, og lysten var helt væk. Men som tiden gik i det elektrikerfag, jeg besatte, fik jeg set, hvad man ellers kan bruge sit arbejdsliv på. Så da jeg som 28-årig igen sidder på skolebænken på KEA og måske først og fremmest tænker, at jeg går glip af en masse penge ved mit gamle fuldtidsarbejde, og nu får SU som løn, tænker jeg, hvordan skal det gå mig? Og i perioden fra den tanke af og til at jeg 2 år senere stod med eksamensbeviset i hånden, der skete en meget stor og sen mental udvikling i mig, som gjorde mig klar til videreuddannelse. Og til at forsøge at ramme det rette job for mig og resten af mit arbejdsliv.

Og efter mit seneste uddannelseseventyr på DTU, har jeg indset, at videreuddannelse aldrig er for sent at starte på. Hvor kliche-agtigt det så end lyder. Jeg er heller ikke færdig med at dygtiggøre mig, hvis jeg igen skulle støde på uddannelse, som kan gavne den vej jeg vil. Så selvfølgelig er jeg stolt af at have sagt mit elektrikerjob fra til fordel for videreuddannelse, det var et meget stort usikkert skridt at tage. Men det har givet 10-foldigt igen, med arbejdsglæde og de helt rigtige udfordringer for mig."

Hvis du kunne vælge at gøre hvad som helst i løbet af én dag, hvad ville du så vælge at gøre, og hvorfor?

Mads: "Jeg ville løbe en tur. Jeg sidder ned foran en computer hver dag, og motion giver mig så meget energi til at klare min til tider ret travle hverdag."

Hvis du kunne spise middag med fire personer, levende eller døde, hvem ville du så vælge, og hvorfor?

Mads: "Uhh, den er lidt svær. Jeg vil nok gå med Elon Musk, H.K.H Kronprinsen, Freddie Mercury og Andreas Mogensen. Det er mennesker, jeg mener har gjort noget fantastisk med deres liv, eller kommer til det. Alt i alt nogle seje fantastiske mennesker, jeg ville kunne både lære af og sikkert også more mig med.

  • Elon Musk har pioneret den private rum-industri, og han har vist, at vi sagtens kan opnå galaktiske rejser allerede nu.
  • Kronprinsen er en personlighed, som jeg ser meget op til. Hans evne til at se ud over velstand og rigdom ved at blive uddannet i frømandskorpset og bruge sin tid ved Siriuspatruljen vinder min respekt!
  • Freddie Mercury var en fantastisk musiker, og jeg hører ofte både hans og Queens musik. Jeg tror også han kunne bringe gode jokes til bordet.
  • Og Andreas Mogensen vores første danske astronaut skal med til bordet. I hans liv er der blevet satset benhårdt på drømmejobbet og karrieren, og det ender nu ud med en rummission i 2023 på 6-7 måneder på ISS.

Hvilket godt råd vil du give KEA studerende eller andre KEA Alumne?

Mads: "At de gør det helt rigtige ved at videreuddanne sig, og at KEA ikke behøver være enden på uddannelseslivet. Man har valgt KEA, fordi man vil opnå et andet eller et anderledes arbejdsliv, end hvor man startede ud. Og det kan KEA. I forhold til ens fuldearbejdsliv kan man på relativt kort tid få kompetencer og nye jobtitler, og man kan få, hvad man søger, eller det kan give mere blod på tanden til mere uddannelse. Så alle råd om at starte på KEA er gode råd, som jeg ser det."