"Vi skulle på nordens største branchemesse, og det var en vild og overvældende oplevelse at stå der som studerende midt i de vildeste diamanter, perler og smykker og ure. Det var på mange måder mindblowing og en mavepuster. Der var bare SÅ meget af ALT!" fortæller Stine Vesten om sin studietur til München.

Stine Vesten er uddannet i Jewellery, Technology & Business i 2017. I dag arbejder hun som selvstændig smykkedesigner hos STINE VESTEN. Vi har snakket med hende om KEA og karrieren.  

Q & A:

20220514 113450

DEt OM Kea...

Q: Hvordan vil du beskrive KEA med ét ord?  
A: "Innovativ."

Q: Hvad var dit yndlingsmodul/eller din yndlingsunderviser?
A: "Jeg var faktisk ret vild med bachelorprojektet. Der følte jeg virkelig jeg fik mulighed for at samle trådene fra de foregående 3 år og fokusere på ET emne som jeg ikke havde troet jeg ville blive så optaget af! Underviserne på smykkelinjen er så vanvittigt dedikerede og det er umuligt at udpege én! Men Anne Mette, Lars og Jane vil for evigt have en plads i mit smykkehjerte. De har lært mig meget."

Q: Hvad er dit yndlingsminde fra KEA? 
A: "Et af de bedste minder er fra vores studietur til München. Vi skulle på nordens største branchemesse, og det var en vild og overvældende oplevelse at stå der som studerende midt i de vildeste diamanter, perler og smykker og ure. Det var på mange måder mindblowing og en mavepuster. Der var bare SÅ meget af ALT! Og little did I know at få år senere skulle jeg selv stå der og vise de smukkeste perler frem for det firma jeg kom til at arbejde for, møde en masse branchefolk og udvide mit netværk helt sindssygt!"

Q: Hvis du kunne gå tilbage i tiden og ændre en ting fra dine studier på KEA, hvad ville det så være og hvorfor?
A: "Uddannelsen var stadig meget ny, da jeg gik der. Så efterhånden som de nye hold startede var det jo tydeligt, hvor meget bedre uddannelsen blev i sin opbygning og indhold. Så jeg gad godt at have haft en lille smule af det. Men når det så er sagt, så fandt jeg også en kvalitet i, at vi I høj grad som studerende selv var med til at forme vores uddannelse i den retning vi gerne ville, samtidig med at vores undervisere var dedikerede, lyttende og toneangivende for retningen. Når jeg ser tilbage, synes jeg også i høj grad der manglede fokus på bæredygtighed i smykkebranchen og manglen derpå. Men det kan jeg næste ikke forestille mig andet, end at de har fået inkorporeret i uddannelsen efterhånden."

IMG 20210829 212933 860

DET KARRIERE-RELATEREDE...

Q: Hvad var dit første job efter dimissionen fra KEA og hvordan fik du det? 
A: "Jeg fik job i perlebranchen, hvor jeg arbejdede med at importere perler fra hele verden og sælge dem videre til branchen herhjemme. Et job jeg lærte helt vildt meget af. Jeg blev ekspert indenfor perler, samtidig med at jeg havde rigtig meget ansvar, da det var et mindre firma. Jeg fik tilbudt jobbet efter at have hjulpet til på messer. Kontakten blev skabt gennem mit private netværk. Det var et job, der gav mig et uvurderligt netværk i hele verden og også bragte venner for livet med sig."

Q: Hvad ville du gerne være da du var yngre og hvordan passer det med det du laver i dag?  
A: "Da jeg var teenager, ville jeg gerne være tøjdesigner. Så at være smykkedesigner ligger da lidt op af synes jeg egentlig :-)"

Q: Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud som selvstændig smykkedesigner hos STINE VESTEN?
A: "Jeg bor på Fyn og har butik på Gammel Kongevej på Frederiksberg. Jeg har butikken sammen med en anden smykkedesigner, Sarah Winther. Så jeg er i København 3 dage om ugen. Typisk har jeg en times kontortid i toget, hvor jeg svarer mails osv. Når jeg rammer Kbh går der tit lige en times tid med at runde, stenfatter, gravør og andre samarbejdspartnere. Butikken åbner kl. 12 på hverdage. I butikken har vi også værksted hvor vi selv laver alle smykker. Og her går dagen så med at arbejde på smykker, kundemøder og servicere de kunder der måtte kigge forbi. De dage hvor jeg arbejder hjemme, går med at forberede indhold til sociale medier, regnskab, designoplæg og den slags. Og så henter jeg min datter tidligt på de dage."

Q: Hvad er det bedste ved din karriere? 
A: "At jeg kan leve af min passion og at jeg selv bestemmer over min tid. Og at jeg har fundet den bedste work-wife i Sarah, man kan forestille sig. Sammen driver vi butikken på Gammel Kongevej. Vi løfter og støtter hinanden og hun er virkelig en gave til min hverdag."

IMG 20201110 142852 574

DET PERSONLIGE... 

Q: Kan du fortælle os en sjov/anderledes ting om dig selv, og hvordan du bruger den i dagligdagen?
A: "Jeg er faktisk uddannet pædagog med speciale i psykiatri for mange år siden. Det har givet mig en kæmpe ballast, både i livet generelt, men er også en stor fordel i især kunderelationer. Jeg er enormt hurtig til at afkode mennesker. Faktisk er jeg af den overbevisning at alle mennesker burde have en periode i deres liv, hvor de skulle arbejde med udsatte i vores samfund. Det ville gøre os alle til større og mere rummelige mennesker. Det burde være en fast del af vores uddannelsessystem. Som en slags værnepligt!"

Q: Hvad er din favoritbog at læse eller podcast at lytte til?
A: "Jeg har lige læst Stine Pilgaards roman 'Meter i sekundet'. En vidunderlig poetisk, sjov og relaterbar bog om at flytte fra storbyen og til landet."

Q: Hvilken personlig præstation er du mest stolt af, og hvorfor?
A: "Jeg er meget stolt af at være nået dertil hvor jeg er i mit virke nu. Men det ALLERSTØRSTE er nok da min datter kom til verden for et par år siden. Det er den vildeste præstation, jeg har formået!"

Q: Hvis du kunne vælge at gøre hvad som helst i løbet af én dag, hvad ville du så vælge at gøre, og hvorfor?
A: "Bruge tid med min lille familie. Der er ikke noget, der er vigtigere end dem."

Q: Hvis du kunne spise middag med fire personer, levende eller døde, hvem ville du så vælge, og hvorfor?
A: "Min mor - fordi hun ikke er her mere, og jeg savner hende hver dag. Helle Thorning - fordi hun er et kæmpe forbillede og rollemodel for mig. Hilma af Klint - Jeg vil så gerne høre, hvad det præcis er, hun har oplevet og set som er baggrunden for hendes vidunderligt dragende værker. Beyonce - Jeg er bare en kæmpe fangirl!"

Q: Hvilket godt råd vil du give KEA studerende eller andre KEA Alumne?
A: "Tag ansvar for din uddannelse, dit virke og dine drømme. Der er ikke noget, der kommer af sig selv."