Allerede som praktikant fandt Paw el-besparelser for 90.000 kr. For ham er det dybt meningsfuldt at kunne give klimaet en hjælpende hånd og samtidig hjælpe trængte kommuner med at spare penge.

Det var i nogle af kommunens ældreboliger, at Paw og hans team opdagede et ventilationssystem, som stod og kørte på 100 procent på to etager, hvor der slet ikke var beboelse. De fik slukket for det, og sparede dermed kommunen for 90.000 kr. om året.

Fejlen blev opdaget ved hjælp af et AI-overvågningsprogram, som Paw og hans team har implementeret, og som dækker alle Lyngby-Taarbæk kommunes bygninger.

”Programmet er ikke selvkørende, men det kan indsamle en masse data og ikke mindst notere afvigelser i forhold til det normale forbrug. Programmet registrerede, at ventilationen ved en fejl slet ikke var blevet koblet på styresystemet, og da vi så kørte ud og talte med beboerne, fandt vi frem til, at ventilationen kørte alt for meget, på et sted hvor det ikke skulle køre,” siger Paw Schrøder Bentsen.

Det føles godt at finde besparelser

migHan var i praktik i Lyngby-Taarbæk kommune som led i sin uddannelse til energiteknolog, og er på den måde en del af en tendens, hvor kommuner i stigende grad ansætter energiteknologer til at hjælpe med at øge bæredygtigheden og spare på energiforbruget.

”Det giver en rar følelse, at vi kan finde skjulte forbrug, som ellers ikke ville være opdaget - især når man har med kommuner at gøre, der er underlagt besparelser,” siger Paw Schrøder Bentsen, som fortsætter som studentermedhjælper, når han efter sommerferien starter på top up’en i Energimanagement på KEA.

”Uddannelsen til Energiteknolog og ikke mindst en af underviserne, Morten Heise, har været en enorm inspiration og givet mig blod på tanden til at dykke dybere ned i energi, bæredygtighed og nye løsninger. Vores planet har brug for en hjælpende hånd. Der skal gøres noget, og hvis jeg kan bidrage, så er det jo fantastisk,” siger Paw Schrøder Bentsen.

Fra tømrer til bachelor

Han er uddannet tømrer, men en blodprop i hjertet satte en stopper for det.

”Jeg prøvede krampagtigt at holde fast i jobbet som tømrer, men måtte sande, at jeg blev nødt til at sadle om. Valget faldt på Energiteknolog, fordi jeg kunne fortsætte med at arbejde praktisk med byggeri, men uden hårdt fysisk arbejde, og uddannelsen lød enormt spændende,” siger Paw Schrøder Bentsen.

”Jeg var meget i tvivl om min baggrund som tømrer ville være tilstrækkeligt, men blev hurtigt bekræftet i, at min baggrund og erfaring var meget brugbar - at her kunne jeg godt høre til.”

Der er rift om Energiteknologer fra private virksomheder og nu også kommunerne. Og jobperspektiverne er mange – også for Paw Schrøder Bentsen:

”Jeg har tænkt mange scenarier - fra bæredygtige materialer i byggeriet til at udarbejde bæredygtighedsstrategier for en kommune og sørge for, at de bliver ført ud i livet. Eller måske Københavns Lufthavn og de kæmpe bygninger, de har. Der er enormt mange muligheder, som både Energiteknolog og Energimanager, men jeg vil gerne arbejde med projektledelse enten i bæredygtigt byggeri eller bæredygtig drift.”